Tallinn sai Neitsitorni õigusjärgse omanikuga kokkuleppele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neitsitorn ja selle juurde kuuluv linnamüüri osa on juba aastaid külastajatele suletud olnud.
Neitsitorn ja selle juurde kuuluv linnamüüri osa on juba aastaid külastajatele suletud olnud. Foto: Silja Kaigu.

Tallinna linn otsustas osta Neitsitorni kinnistu õigusjärgse omaniku pärijalt nõudeõiguse Neitsitornile ja lähialale ning sõlmida temaga kokkuleppe kohtuvaidluse lõpetamiseks.


Tallinna linnasekretäri Toomas Sepa sõnul on omandivaidlus Neitsitorni tagastamise üle käinud juba aastaid ning selle aja jooksul on tühjana seisnud muinsuskaitsealuses tornis hakanud vohama hallitusseened, mis on hoonet kõvasti kahjustanud.

Sepp rääkis, et läbirääkimised kinnistu õigusjärgse omaniku pärija Uno Robert Werneriga olid pikad ja pingelised. «Muuhulgas oli mul võimalus teda Ameerikas tema kodus veenda ja neist asjadest rääkida. Tänaseks on kohtuasi alles algstaadiumis, aga me kõik ju tahame, et Neitsitorn saaks lähiaegadel uuesti korrastatud ja kasutusse võetud,» lausus Sepp.

«Täna otsustas linn, et me omandame Uno Robert Wernerilt nõudeõiguse kogu sellele alale mis puudutab Neitsitorni ja seal ees olevaid väravatorne ja Neitsitorni esise platvormi alust maad. Selle kokkuleppe hinnaks jäi läbirääkimiste tulemusena 1,7 miljonit Eesti krooni ja ma loodan, et me suudame õige varsti notari juures selle kokkuleppe ära sõlmida. Teise poole esindajate sõnul on selline kokkulepe neile vastuvõetav,» lisas ta.

See annab Sepa sõnul linnale võimaluse edasi tegutseda ja vaadata, kuidas õnnestub Neitsitorni ja selle juures oleva müüriosa avamine inimestele. «Me loodame, et Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) ei hakka meile siin vastu seisma, kui me Neitsitorni kinnistut ja linnamüüri enda omandisse hakkame taotlema, sest see on linnamüür ja see peab olema linna omandis,» oli linnasekretär veendunud.

RKAS-i juhatuse liige Elari Udam kinnitas, et ka nende huvi on see, et Neitsitorn lõpuks vaidlustest pääseks ning seda saaks renoveerima hakata. «Mis puudutab munitsipaliseerimist, siis riik on andnud selle RKAS-i aktsiakapitali ning meie äriühinguna ei saa seda paraku tasuta linnale anda. Küll aga saab seda soovi korral teha riik – võttes Neitsitorn taas meie aktsiakapitalist välja. Teise võimalusena oleme valmis linnaga läbirääkimisteks ka näiteks kinnistute vahetamise osas,» lausus Udam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles