Paet: OSCE teeb kõik selleks, et vaatlejad vabastada

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Välisminister Urmas Paeti sõnul on väited, nagu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ei teeks vaatlejate vabastamiseks piisavalt, alusetud.

«Eeldan, et OSCE tõepoolest teeb kõike selleks, et need inimesed saaksid vabaks,» ütles Paet.

«Aga suurem pilt on paraku see, et selles piirkonnas käib viimasel ajal tõsine lahingutegevus ja suure tõenäosusega on vaatlejate kinnipidamine paraku kinnipidajate jaoks viis lahingutegevust eemal hoida.»

Türgi vangistatud vaatleja vend Bünyamin Kılıç ütles Türgi päevalehele Daily Sabah, et kui OSCE teeks vaatlejate vabastamiseks piisavalt, siis nad juba vabastataks.

Türklase sõnul aitaks vabastamisele kaasa sidemete tugevdamine Venemaaga.

«Saan aru, et lähedaste jaoks on loomulikult iga tund väga pingeline,» kommenteeris neid ütlusi Paet, kes türklasega ei nõustu.

«Venemaaga on igapäevased kontaktid nii OSCEl kui Šveitsil, kelle kodanik on ka üks neist, kes on vaatlejana kinni võetud.»

Paet on isiklikult kontaktis OSCE eesistujamaa Šveitsi presidendi Didier Burkhalteriga.

Välisministri sõnul jääb Eesti lootma OSCE tegevusele kohapeal ja Eestist sinna eraldi esindajaid vaatlejate vabastamiseks ei saadeta.

«Ei ole mõeldav, et iga riik, keda kokku on kaheksa, hakkaks omaette ja eraldi mingisugust asja kohapeal ajama. Oluline on, et see tegevus oleks koordineeritud.»

Millal vaatlejad vabaks võiksid saada, ta öelda ei oska.

«Mõjureid on mitu: alates kohapeal käivast terroritõrje operatsioonist, lõpetades sellega, millise suuna võtab ja milliseid kõnelusi hakkab pidama Ukraina uus president sealse kandiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles