Maamaksuvaidlus sai esimese tagasilöögi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Peeter Langovits

Tallinna halduskohus jättis maamaksu vaidlustanud nõmmelase Paap Kõlari kaebuse rahuldamata.

Kõlar soovis, et kohus tühistaks talle 3. märtsil saadetud maksuteate, mille kohaselt ta peab oma Nõmme kodu all oleva maa eest maksma sel aastal enam kui 11 000 krooni maamaksu.


Ka taotles Kõlar põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse algatamist maamaksuseaduse kolme paragrahvi kehtetuks tunnistamiseks.


Tallinna haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Jaanika Topkini sõnul vaieldi selle üle, kas inimese kodu juures oleva maa maksustamine on põhiseaduse kohaselt õige ja kas eelmise aasta detsembris Tallinnas kehtestatud 1,5-protsediline maksumäär on ülemäärane.


«Kohus leidis, et Kõlari kaebus pole põhjendatud,» nentis Topkin. «Kohtu hinnangul pole maksude suuruse üle otsustamine kohtuvõimu pädevus.»


Otsus kaevatakse edasi


Küll saavat kohus maksukoormusprobleemidesse sekkuda siis, kui maksukohustus on selgelt ebaproportsionaalne. Kõlari puhul polevat seda täheldatud. Nagu sedagi, et maamaks oleks sundinud Kõlarit maaomandist loobuma või oleks pannud ta teiste linlastega võrreldes ebavõrdsemasse olukorda.


Samas on kohtu arvates võimalik, et maamaksuseaduses ei ole maksuvabastuste ja -soodustuste süsteem korralikult läbi mõeldud.


Eesti Omanike Keskliidu (EOKL) peasekretär Taavi Madiberk ei jäänud kohtuotsusega rahule ja lubas, et see kaevatakse edasi. Madiberki väitel jättis kohus hindamata Tallinna volikogu määruse vastavuse õigusliku ootuse printsiibile.


Madiberki sõnul ei rahulda teda ka kohtu argumentatsioon, nagu oleks 11 000-kroonine maamaks Nõmme eramu eest midagi loomulikku, mis ei riiva ebaproportsionaalselt inimese omandiõigust..


Pretsedendi ootel


«Kuidas antud kohtuotsus lisab Paap Kõlarile edasises elus kindlustunnet?» küsis Madiberk. «Riik ei suuda ju majandusliku edu jätkumist ühelegi kodanikule garanteerida – majanduslangus tekitab meis kõigis homse ees kõhedustunnet.»


Madiberki väitel on Paap Kõlarist märksa keerulisemas majanduslikus olukorras olevaid inimesi, mis kindlasti ei võimalda kohtul kõiki kaebusi ühel viisil käsitleda.


«Olgu öeldud, et EOKL esindab ka tugevalt alla keskmise sissetulekuga, sh puudega inimesi, kes tõepoolest on sunnitud oma kodust loobuma, kuna nad ei suuda maamaksu tasuda,» lausus Madiberk.


Kuna EOKLi abil ja toel on kohtu menetluses mitu Kõlari kaebusega analoogset kaebust, loodab Madiberk, et ükskord tuleb pretsedent, kus kogu Tallinna uus maamaksu süsteem kaar­dimajakesena kokku kukub.


Järgmine vaidlus Västriku tänava maaomaniku Tanel Viksi kõrge maamaksu asjus leiab kohtulahendi 29. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles