Sookurg Ahja 4 annab ornitoloogidele uusi teadmisi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookurg Ahja 4 (vasakul) enne rändele asumist koos vanematega kodupaigas Ahjal möödunud aasta septembris.
Sookurg Ahja 4 (vasakul) enne rändele asumist koos vanematega kodupaigas Ahjal möödunud aasta septembris. Foto: Aivar Leito

Satelliitkure Ahja 4 rännak Etioopiasse ja tagasi on ainulaadne sookure uurimise loos ja mitte ainult Eestis, sest ornitoloogid said noorkurgede käitumisest täiesti uusi teadmisi.

Sookurg Ahja 4 sündis samanimelises külas aasta ja kuu tagasi. Number tema nimes tähistab, et sama pesapaiga noorkurgede rännet on uuritud juba neli aastat ning viimaks jõudis üks kurepoeg sügisrändega Eestist peaaegu 6000 kilomeetri kaugusele Etioopia pealinna Addis Abebasse.

Satelliitkurg ületas Eesti piiri 12. mai hommikul, kuid kodukohta jõudis alles 15. mai õhtul pärast Väike-Maarja ja Vändra külastamist. Sookured käivad oma kodukohast läbi ja külastavad perekonda, aga pikemalt seal ei viibi, sest see tekitaks liigset toidu- ja eluruumi konkurentsi teiste poegadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles