Ivari Padar: rendilepingu pikendamine pole teema

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar keeldus ütlemast, kas toetab Tartu Agro kasutatavate riigimaade tagastamist õigusjärgsetele omanikele või mitte.
Ivari Padar keeldus ütlemast, kas toetab Tartu Agro kasutatavate riigimaade tagastamist õigusjärgsetele omanikele või mitte. Foto: Mihkel Maripuu

Paari nädala jooksul peaks jõudma valitsusse praegu Tartu Agrole renditud maade õigusjärgsetele omanikele tagastamise küsimus.

Sotsiaaldemokraadist põllumajandusminister Ivari Padar väidab, et pole Tartu Agro juhtidega peetavate läbirääkimiste detailidega kursis ja rendilepingu pikendamisest aastani 2040 kuuleb esimest korda.

Kuulsin, et Tartu Agro rendilepingut pikendatakse.

Rendilepingu pikendamisest pole küll veel juttu olnud.

Seal on sisuliselt paika pandud, et rendilepingut pikendatakse aastani 2040 ja lepingu sõlmimise tähtaeg on järgmise aasta lõpp.

Aga mul on rõõm seda kuulda. Mina kuulen seda esimest korda.

Kas te ise läbirääkimiste käiguga kursis pole?

Ei ole ja niipalju kui mina tean, ei ole pikendamisest mingit juttu. Oskan öelda, et meil on Tartu Agroga vaidlus üleval ja ma olen aru saanud, et sellel vaidlusel pole praegu ka  lõppu. Need on needsamad vanad teemad, mis on jäänud enne mind üles, ja nendest oskab kindlasti rääkida kantsler Ants Noot.

Minu käes on nii koosoleku protokoll, veel allkirjastamata kohtulik kompromiss kui ka rendilepingu projekt, mis puudutab esialgu ka järgmise aasta rendimakseid.

Kas saaksin minagi neid dokumente?

Kas teil ministeeriumis ei ole seoses selle kompromissiga ka lähipäevil kavas mingeid kokkusaamisi ja lepingute allkirjastamisi?

Kindlasti on koosolekuid, ma ei oska nüüd päevaliselt öelda. Aga kas nüüd kompromisside allkirjastamiseni jõutakse ... Ei. Ma arvan nii, et kui jõutakse kompromissi allkirjastamiseni, siis olen ma sellega ka väga kindlalt kursis.

Kas rendilepingu uuendamine läheb ka vabariigi valitsusele kinnitamiseks või ei?

Minu teadmiste järgi ei pea sellega valitsusse minema. See on ikkagi puhtal kujul põllumajandusministeeriumi ja rendilevõtja teema. Vabariigi valitsusse minnakse muude asjadega – eeldatavasti selle maade tagastamise looga. (Õigusjärgsetele omanikele jäeti praegu Tartu Agro käsutuses olev maa tagastamata põhjendusega, et seda on riigile vaja. Eelmine põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder uuendas omaaegset haldusmenetlust, mis annaks võimaluse õigusjärglastele maa tagastada. – N. N.)

Uue lepingu projekt hõlmab endiselt ka neid maid, mida nõuavad tagasi õigusjärgsed omanikud ja mille osas te nüüd pikendasite oma eelkäija Helir-Valdor Seedri uuendatud haldusmenetlust. Mis sellest nüüd ikkagi saab?

Lähme vabariigi valitsusse. Ma usun, et me jõuame selle asjaga umbes nädala või kahe jooksul valitsusse ja siis näeme, mis valitsus sellest asjast arvab.

Mis teie arvate – kas tagastada maad õigusjärglastele või mitte?

Ütleme nii, et see on selline kahe otsaga asi. Me oleme ju võtnud ka erinevate ministeeriumide seisukohti ja need on väga kõhklevad. Ei ütle ma ühtki asja enne, kui see asi on ära arutatud ka valitsuse tasandil.

Kui te haldusmenetlust pikendasite, siis ütlesite, et tellite sõltumatu ekspertiisi. Kes selle tegi ja mis oli ekspertiisi tulemus?

Küsige kantsleri käest – see on õigusbüroolt tellitud ja see tulemus annab ka erinevaid variante.

Teie selle supi ju kokku keetsite ja Tartu Agro erastamise läbi viisite. Rendilepingu projektis on kirjas, et rendilepingu edasine pikendamine otsustatakse järgmise aasta lõpuks. Saate vajadusel kasvõi järgmisel päeval pärast valimisi selle pikaajalise rendilepingu aastani 2040 ära sõlmida.

2080 on plaanis.

2080? Te teete nalja?

Ei tee, ei tee.

Ministeeriumis toimunud läbirääkimistel on laual 2040. Tekib küsimus, miks on üldse vaja praegu pikendada rendilepingut, mis niigi kehtib aastani 2025.

Ma ka ei saa aru, miks seda peaks pikendama.

Kantsler Ants Noot on siin igasuguseid läbirääkimisi pidanud ja igasugu lepinguid ette valmistanud. Kas ta teeb, mis tahab?

Kantsler tegutseb oma pädevuse piires. See ongi tema töö. Osalistel võivad olla asjadest väga erinevad arusaamad, aga nii nagu mina praegu asjade käigust aru saan, räägite teie praegu erinevate osaliste soovidest.

Ma räägin lepingust, mis on juba ette valmistatud.

Aga kes on põllumajandusministeeriumis selle lepingu ette valmistanud? Kus on selle lepingu tekst ja kuidas on see teie kätte saanud?

See on mul siin olemas.

Ma tahan teada, kust need pärit on ja kes on sellist informatsiooni andnud (rendilepingu muutmise projekt ja kohtuliku kompromissi projekt on põllumajandusministeeriumi dokumendiregistrist vabalt kättesaadavad – N. N.).

Mis jõud sunnib põllumajandusministeeriumi teie juhtimisel ette valmistama kompromisse ja lepinguid, mis on riigile selgelt kahjulikud?

Aga kes on öelnud, et mingi kompromiss on saavutatud või laual?

Mul on selle kohta põllumajandusministeeriumist pärinev info. Kas teid häirib see, et olen saanud infot mõnede teie uute kokkulepete detailide kohta?

Mina tahaks teada, millised on nende uute kokkulepete detailid, sest me ei ole saavutanud mingeid uusi kokkuleppeid. Minu teada on läbirääkimine poolel teel. Minu teada ei ole mingit kompromissi saavutatud.

Miks te ikkagi teete selliseid riigile kahjulikke diile? Ma räägin kogu sellest Tartu Agro erastamise protsessist. Mulle on väidetud, et te olete Tartu Agro juhtkonna pantvang või zombi, et teil ei paista ses osas iseseisvat otsustamisvõimet olevat.

Need on nii vanad lood. Nagu te väga hästi teate, jäävad need aastasse 1992.

Kõik olulised otsused seoses riigimaade andmisega Tartu Agrole ja ettevõtte erastamisega tegite teie. Miks te seda ikkagi toona tegite ja miks te tahate toonast ebaõiglust nüüd uuendada?

Ütleme nii, et toona oli see asjade täiesti loomulik käik. 1999. aastal sain mina ministriks ja protsessid olid täpselt nii kaugele läinud. Teiseks olen nüüd olnud kaks ja pool kuud minister ja pidanud uuenenud olukorras vaatama, mis on mõistlikud lahendused. Ma pean natuke ebaõiglaseks minu sellist väga intensiivset ja agressiivset ründamist selles küsimuses.

Kui te pikendate rendilepingut soodustingimustel aastani 2040, siis järgmises etapis on Tartu Agrol väga soodne võimalus saada nende maade omanikuks.

Ma ütlen teile, et kindlasti pole praegu teemaks rendilepingu pikendamine aastani 2040.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles