Lõppes üks etapp Eesti teleajaloos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna teletorn
Tallinna teletorn Foto: Toomas Huik / Postimees

Täna varahommikul lõppes üks etapp Eesti teleajaloos: välja lülitati 55 aastat töötanud analoogtelevisiooni saatjad ning kogu Eesti läks täielikult üle digilevile.

Analoogtelevisiooni väljalülitamisel Tallinna teletornis osalesid TV3 juht Priit Leito, ERRi juhatuse liige Hanno Tomberg, Kanal 2 juht Urmas Oru, rahvusringhäälingu nõukogu esimees Andres Jõesaar, digilevi valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel ja teised komisjoni liikmed, kes kell 5  hakkasid järgemööda helistama televisiooni saatekeskustesse üle Eesti ning palusid välja lülitada analoog-TV saatjad. Viimasena lülitati välja Tallinna saatja.

Kell 5.13 oli töö tehtud ning Eesti täielikult digilevile üle läinud, teatas digilevi komisjon.

Täna varahommikust näeb teleprogramme tavaantenni kaudu ainult digitaalsena, mistõttu peavad need, kes nägid seni vaid kolme Eesti telekanalit, soetama endale digiboksi või digiteleri.

Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Kui soovitakse lisaks vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevipaketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega.

Valdavat osa Eesti 570 000st telerit omava perest analoogsignaali kadumine täna ei puuduta, kuna enamik on juba digilevi vastuvõtmiseks vajalikud toimingud ära teinud.

TNS Emori andmetel oli juuni alguses Eestis veel hinnanguliselt 44 000 peret, kes endiselt analoogsignaali vahendusel kolme kohalikku suurtelekanalit (ETV, Kanal 2, TV 3) jälgisid. Alla saja pere elab praegu kohtades, kus digilevi saamine on liiga keeruline, kuid riik on lubanud nende probleemid lahendada.

ASi Levira juhatuse liige Tiit Tamm on lubanud, et levi parandamine jätkub pärast analoogtelevisiooni väljalülitamist. Tasuta Eesti kanalite levi tagab 31 telesaatjat.

Kuni emaspäevani jääb ETV analoogsagedusele alles heli ning televaatajale kuvatakse tekst, mis teavitab analooglevi lõppemisest ning annab juhiseid edasiseks tegutsemiseks.

Digilevile ülemineku kohta saab lisainfot infotelefonilt 17101 või veebilehelt www.digilevi.ee, samas on kättesaadavad ka levikaart, telesaatjate andmed, täpsemad juhendid ning antennipaigaldajate kontaktid.

Leviprobleemide korral tasub saata kiri digilevi valitsuskomisjoni meiliaadressil digilevi@mkm.ee või pöörduda Tehnilise Järelevalve Ameti poole aadressil info@tja.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles