Tallinn kaotab kohtus järjekindlalt erakoolidele

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Tallinn käib erakoolidega nende tegevuskulude katmise osas pidevalt kohut, kuigi protsessimine on kulukas ning lisaks vaidlusalustele summadele lisanduvad veel vastaspoole kohtukulud, rääkimata linna ühelt kaotuselt teisele viivate juristide tasudest.

Alates 2012. aastast kuni praeguseni on selliseid kohtuasju menetluses olnud vähemalt 13. Neist viis on jõustunud, nelja otsuse puhul käskis kohus Tallinnal välja maksta kõik erakoolide esitatud tegevuskulude arved, viiendal juhul tuli seda teha osaliselt.

Viiest kohtuasjast neljas pidi Tallinn kaotajana kinni maksma vastaspoole kohtukulud, mis ulatusid mõnesajast eurost kuni enam kui 5000 euroni.

Nii mõistis Tallinna halduskohus 22. augustil 2012 Tallinnalt Rocca al Mare kooli kasuks välja 5278,99 eurot menetluskulu. Asi oli linna jaoks võitlemist väärt, sest Rocca al Mare kool soovis Tallinnalt 152 810 euro­t tegevuskulude katteks 2011. aasta septembri, oktoobri, novembri ja detsembri eest ning 178 572 eurot 2012. aasta esimese viie kuu eest. Kokkuvõttes pidi Tallinn lisaks erakooli arvetele veel vähemalt 10 000 eurot peale maksma, sest vaevalt linna kohtukulud vastaspoolest väiksemad olid.

Kes arvab, et pärast selle kohtuotsuse jõustumist sai Rocca al Mare kooli juhtkond rahus laste õpetamisele pühenduda, eksib rängalt. Möödunud oli mitu kuud, Tallinna elanikeregistris olevad lapsed olid seal õppinud ja taas ei tahtnud Tallinn selle eest arveid tasuda.

2012. aasta oktoobris otsustas Tallinna halduskohus jälle, et Tallinn peab Rocca al Mare kooli esitatud arved maksma, seekord sama aasta juuni, juuli ja augusti eest. Kohtuotsuse jõustumine venis niikaua, kuni riigikohus oli otsustanud jätta rahuldamata Tallinna kaebuse haridus- ja teadusministeeriumi vastu.

Linn nõudis ministeeriumilt talle põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega pandud lisakohustuste täitmiseks 2010. aasta eest 234 436 euro ning 2011. aasta eest 4 672 270 euro väljamaksmist. Riigikohus jättis Tallinna kaebuse rahuldamata. Pärast seda loobus Tallinn ringkonnakohtule esitatud apellatsioonist ning jõustus halduskohtu otsus, mille kohaselt tuli Rocca al Mare koolile järjekordse kolme kuu arved välja maksta. Suurusjärk – veidi üle 30 000 euro ühe kuu eest.

Aga see pole kõik. 2012. aasta lõpul andis kohtunikuhaamri kolksatus mõista, et Tallinn peab Rocca al Mare koolile maksma 34 776 eurot septembri ja 35 328 eurot oktoobri arvete kohaselt. Sarnase kadalipu peavad läbima teisedki erakoolid. Vaid kristlikele erakoolidele tehti erand. Mai lõpus trahvis aga riigikohus Tallinna 750 euroga selle eest, et ta ei täitnud erakooli Läte kasuks tehtud kohtuotsust.

Praegu on Tallinna halduskohtu menetluses või jõustumata seitse kohtuasja, milles nõutakse Tallinnalt erakoolide tegevuskulude katmist vastavalt seadusele. Tallinna linnavolikogu aga hakkab tänasel istungil arutama taotlust riigikohtule, milles soovitakse kehtetuks tunnistada erakooliseaduse säte, mis paneb kohalikele omavalitsustele kohustuse tasuda nende territooriumil elavate laste erakoolides õppimise kulud.

Kõnealune paragrahv ütleb, et «vald või linn osaleb eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises proportsionaalselt selles koolis õppivate õpilaste arvuga, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht asub selle valla või linna haldusterritooriumil».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles