Eesti notarid avastasid kolm võltsitud Venemaa volikirja

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsimine sageneb
Võltsimine sageneb Foto: SCANPIX

Notarite Koja teatel on viimasel ajal sagenenud notariaalsete toimingute tegemiseks võltsingute esitamine, kusjuures viimasel nädalal avastasid notarid kolm võltsitud Venemaa volikirja.

Kõigil kolmel juhul kontrolliti volikirjade ehtsust ning ilmnes, et selliseid volikirju ei ole tõestatud.

«Kahetsusväärselt tuleb tõdeda, et võltsitud dokumentide esitamine on taas probleemiks ja iseäranis välisriikides vormistatud volikirjade vastuvõtmisel tuleb olla väga tähelepanelik,» ütles Notarite Koja esimees Anne Saaber.

«Nädala jooksul kolme võltsitud volikirja ilmsikstulek näitab, et võltsingute esitamise näol ei ole tegemist kadunud nähtusega.»

Saaberi sõnul on piiriüleste võltsingute avastamisel oluline notarite rahvusvaheline koostöö.

Varasemate juhtumite valguses märgib Notarite Koda, et peale võltsingute esitamise on sagenemas ka tehingute sisu mittemõistvate isikute ärakasutamine.

Juhtumeid, kus notarid on tehinguosalise otsusevõime puudumise tõttu tehingu tõestamisest keeldunud, on sel aastal iganädalaselt ette tulnud korduvalt.

Notari ülesandeks lepingute tõestamisel on lisaks lepingu koostamisele ja osapoolte õigusalasele nõustamisele erinevate tehingu kehtivuseks vajalike asjaolude kontrollimine.

Üheks oluliseks tegevuseks on sealjuures osalejate esindusõiguse kontrollimine.

Võltsitud dokumendi kasutamine on kuritegu, mille toimepanemise eest on karistusseadustiku § 345 alusel karistusena ettenähtud kuni kolmeaastane vangistus, teatas Notarite Koda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles