Tõrva laululava parameetriline katus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tellisseinte ja katuse vahele moodustub ava, mis tekitab tunde, nagu katus oleks hõljuv.
Tellisseinte ja katuse vahele moodustub ava, mis tekitab tunde, nagu katus oleks hõljuv. Illustratsioon: ILLUSTRATSIOON: ARHITEKT MUST

Tõrva laululava põles 2013. aasta 13. juulil süütamise tagajärjel. Ükski Eesti linn ei tohiks olla liiga pikalt ilma laululavata – ent kuidas laululava tänapäevaselt taastada?

Arhitekt Musta välja pakutud ümberehituste põhiprintsiibiks on kasutada võimalikult palju ehitise vanu osi, samas võiks uut lisades ka midagi teha paremaks kui enne. Tõrvas hävis tules laululava katus – tellisseinad ja lavaplatvorm said väiksemaid kahjustusi. Seetõttu kasutame olemasolevaid seinu ja lavaplatvormi, aga lisame uue katuse, mille konstruktsiooni ehitades võiks selle teha varasemast õhulisema ja julgema joonega.

Õhulisuse saavutame lihtsa ruuminipiga – katus on tõstetud toestavatest seintest veidi kõrgemale postide peale. Selle liigutusega moodustub tellisseinte ja katuse vahele ava, mis tekitab tunde, nagu katus oleks hõljuv. Selle ava kaudu kumab lavale hajusvalgus hoone tagant ja külgedelt. Kahe konstruktsiooni vahele lava prožektoreid paigutades on võimalik kontserte valgustada selliselt, et prožektorid ise jäävad varjatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles