Ligi VEB Fondist: Eesti riik ei ole seda suppi korraldanud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Rahandusminister Jürgen Ligi tuletas VEB Fondist rääkides meelde, et Eesti riik pole kogu selle probleemi põhjustaja ning soovitas unustada ettekujutuse, et Eesti riik võiks tehtud ebaõigluse oma taskust kompenseerida.

Ligi tuletas meelde, et «Eesti riik ei ole seda suppi korraldanud» ja selles olukorras laitmatuid lahendusi lihtsalt pole, sest süüdlane on väljaspool.  

«Ärge tehke Eesti riiki süüdlaseks selles, mille on korraldanud hoopis üks teine riik ja milles head lahendused täielikult puudusid,» ütles rahandusminister.

Ligi ütles, et on nii palju näinud uudiseid selle kohta, kuidas keegi VEB fondide teemal on millegi jälile jõudnud, mistõttu ta nüüd ei usu enam midagi, kaasa arvatud seda, et riigikontroll selle pähkli nüüd lahti hammustas.

«Loomulikult oli külmutaja Venemaa, loomulikult oli see poliitiline aktsioon ja ka selle raha päritolu ei ole õiglane võtta selle raha mitteomanike taskust,» lausus Ligi.  «Ei ole mõtet teha masohhistlikke ettekujutusi, et Eesti riik selle suure rahasummaga oma taskust heastab. See tuleks ju meie taskust.»

Peaminister Taavi Rõivas lisas, et see, et riigikontroll teemaga tegeleb, on iseenesest positiivne, iseasi, kas nüüd, enam kui 20 aastat hiljem selle põhjal väga paikapanevaid järeldusi teha saab.

Riigikontrolli audit ei tuvastanud, kes koostas Eesti Pangas valeandmetega kirja, mille alusel sai Vene ettevõttel TSL International võimalikuks saada riigi kaasabil NSV Liidu Välismajanduspangast kätte 32,3 miljonit USA dollarit Eesti pankade korrespondentkontodel külmutatud raha.

Riigikontroll nõustus täna avalikustatud auditis Eesti Panga siseauditi hinnanguga, et Eesti Panga saadetud valeandmetega ametlik kiri oli koostatud planeeritud tegevuse käigus ehk ettekavatsetult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles