IRL on alustanud läbirääkimisi erakorralise istungi kokkukutsumiseks

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

IRLi esimees Mart Laar teatas eile, et presidendi kantseleist riigikokku tagasi saadetud monopolide ohjeldamise seaduse tõttu tuleb kiirelt kokku kutsuda riigikogu erakorraline istungjärk. Kuna ettepaneku istungjärgu korraldamiseks saab teha vähemalt viiendiku riigikogulaste soovil, tuleb IRLil leida liitlasi, sest nende fraktsiooni suurus jääb napilt alla viiendiku.


Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige ja riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher märkis, et liitlastena nähakse vähemalt kõiki neid 52 riigikogu liiget, kes hääletasid monopolide ohjeldamise seaduse poolt. Lisaks IRLile oli poolthääletajaid Reformierakonnast ja roheliste seast.

«Seega loodame ka nende võimalikult kiiret reaktsiooni meie ettepanekule kutsuda riigikogu erakorraliselt kokku. Seetõttu on IRL fraktsiooni juht Mart Laar alustanud ka vastavaid konsultatsioone,» ütles Vaher.

Ta märkis, et IRL peab oluliseks monopolide ohjeldamise seaduse, millega hoitakse ära tallinlaste veehinna tõus 1. jaanuarist 2011 ja mis lähiaastatel toob kaasa nii vee- kui küttehinna languse, võimalikult kiiret vastuvõtmist.

Riigikogu kodu- ja töökorraseaduse järgi saab ettepaneku riigikogu erakorralise istungjärgu kokkukutsumiseks teha lisaks parlamendiviiendikule ka president või valitsus.

Istungi kutsub kokku riigikogu juhatus. Riigikogu esimees Ene Ergma sõnas Postimees.ee’le, et toetab IRLi fraktsiooni liikmena erakorralise istungjärgi kokkukutsumist.

Võimaliku istungi toimumisaja kohta ütles ta, et vastavalt riigikogu kodu- ja töökorralduse seadusele määravad nii kokkukutsumise aja ja päevakorra ettepaneku tegijad.

President Toomas Hendrik Ilves jättis eile välja kuulutamata riigikogus 17. juunil 2010 vastu võetud «Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seaduse», sest seadus läheb praegusel kujul vastuollu põhiseadusega ega taga tarbijate kaitset põhiseaduses nõutud määral.

Mart Laar teatas vastuseks presidendi otsusele, et tal on väga kahju, et seadus jäi välja kuulutamata ning ta pidas vajalikuks kutsuda riigikogu seaduse vastuvõtmiseks kiiresti kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles