Terras: lennubaasi investeerimine oli strateegiliselt õige otsus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras külastas täna ennelõunal Ämari lennubaasis paiknevaid Ameerika Ühendriikide lennuüksuseid, mis osalevad õppustest Saber Strike ja Baltops.

«Õppusega Saber Strike saavutas Ämari lennubaas täieliku täituvuse - eelmisel nädalal oli siin korraga 26 lennuvahendit. See näitab, et kunagine otsus investeerida lennubaasi oli strateegiliselt ning riigi kaitsevõimet arvestades õige,» ütles kaitseväe juhataja.

Praegu paikneb Ämaris kolm lennuüksust Ameerika Ühendriikidest ning üks Taanist. Kaheksa hävitajaga F-16 on esindatud Minnesota rahvuskaart, samuti paiknevad Ämaris USA õhuväe tankurlennukid KC-135 ning õppusel Baltops osalevad USA mereväelennukid P-3 ja P-8. Eelmisel nädalal tegid tutvumislennu Ämarisse ka USA maaväe kaks kopterit Black Hawk.

NATO õhuturbe ülesandeid täitvad neli Taani hävitajat F-16 paiknevad Ämaris alates 30. aprillist.

Saber Strike on alates 2010. aastast Eestis, Lätis ja Leedus korraldatav Ameerika Ühendriikide Euroopa väekoondise õppus, mille eesmärgiks on maaväeüksuste koostöö  harjutamine. Õhuväeüksustel on õppusel toetav roll.

Õppusest võtab osa üle 4700 kaitseväelase Baltimaadest, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist, Taanist, Norrast, Soomest ja Saksamaalt. Neist 2000 harjutavad Lätis ja 2700 Leedus.

Eestist osaleb õppusel ligi 400 kaitseväelast - Scoutspataljoni kompanii harjutab koostegevust maaväeüksustega Adazi polügoonil Lätis, Tartus teeb 1. jalaväebrigaadi staap koostööd liitlaste staapidega, Ämari lennubaasist sooritavad lahinglende liitlaste lennuvahendid.

Saber Strike lõpeb 20. juunil, USA lennuvahendid lahkuvad Ämarist 19. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles