Ülemaailmsele eestlaste kokkutulekule Saaremaal oodatakse ligi tuhandet inimest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Antons.
Olavi Antons. Foto: Erakogu.

Korraldaja ootab ülemaailmsele Saaremaal Mändjalas toimuvale eestlaste kokkutulekule kuni tuhandet inimest.

Nähes, et ülemaailmse Mändjalas toimuva eestlaste kokkutuleku Facebooki-lehel on üritusega liitunud vaid paarkümmend inimest, tekkis toimetusel mure, mis sest üritusest üldsegi saab. Korraldaja Olavi Antons rahustas: kõik liigub omas tempos, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Samal ajal on ju teada, et kooskõlastatud on kümned esinejad, ettekanded, töötoad. Muusikalise poole pealt pole vähetähtis lisada, et kohal on Lauri Saatpalu ja Jaan Tätte.

Eks see ettevõtmine ju hulljulge vettehüpe ole. Tuleb kaugelt Tenerifelt mees – seesama Antons, mõtleb, et ESTO päevad on õhtal ja hakkab korraldama Saaremaal kaasaegseid ESTO päevi natuke nooremale kontingendile pealkirjaga ESTOP.

Kust säärane enesekindlus, ülbus, et korraldada väga riskantse kasumlikkusega kokkutulek? (Antons naerab). «Mis seal ikka niiväga vaja. Mul on see võimalus. Mul on kontakt paljude väliseestlastega läbi omaenda töötava Tenerife Kompassi (turismiinfopunkt ja puhvet nimetatud Hispaania saarel – toim.) ning ma kasutan seda. Suhtlen arvuka väliseestlaste kogukonnaga.»

Facebooki-grupis «Eestlased välismaal» juhib Antons tähelepanu, on aastaid arutatud, et võiks teha kokkutuleku ja ikka ja jälle uuesti. Mis võiks olla selleks parem aeg, kui päevad enne üldlaulu- ja tantsupidu.

Mis puutub ESTOPile registreerimisse, siis nendib Antons, et eestlane on üldse kehv eelregistreeruja. «Praeguse seisuga ma näen, et kindlaid tulijaid on ca pooltuhat, kuid ilmselt tuleb see number pigem sinna tuhande kanti. Ma ei tea, miks inimesed varem ei registreeru, usun, et see hinnavahe viis eurot pole nende jaoks lihtsalt määrava tähtsusega. Pääse ostetakse kohapealt.»

Millest jällegi säärane enesekindlus? – «Ma lihtsalt tean tulijaid, seepärast väidangi,» sõnas Antons. «Platsile üle tuhande külalise suurt ei mahugi. Hiljem tulijatele teadmiseks niipalju, et kallima hinnaga käepaelu müüakse ka praamil. Mina olen absoluutselt rahulik külastajate hulga suhtes.»

Reklaamikanaleid on ESTOPil ligi 40. «Alustades Soome Eesti raadiost ja erinevate Eesti seltside liidu kaudu on seda kokku ikka oma kolme-neljakümnes kohas. Ka põhilistes kodumaa kalendrites oleme me muidugi üleval, ei ole vaja meie pärast muretseda üldse. Käepaelad on soodushinnaga müügis kuni jaanipäevani.» Kuressaares müüakse käepaelu turismiinfos, samuti Leisi, Muhu ja Orissaare poes.

ESTOP toimub esimest korda. «Kuna see on esimene kord, siis ma ise käsitlen seda pigem mõtlejate kokkutulekuna. On ettekanded, töötoad. Näiteks esineb professor Martin Ehala, kes räägib Suur-Eesti ideest. Me ju muretseme pidevalt, et eesti naised liiguvad tõmmudele meestele mehele ja kaovad siitmailt. Ehala versioonis tuleks sellele anda vastupidine suund ja tuua need mustpead meile.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles