Tallinna uued tänavad saavad nimed vanade talude järgi

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatav Pöörise elamurajoon kerkib Õismäe kõrvale.
Kavandatav Pöörise elamurajoon kerkib Õismäe kõrvale. Foto: AS TTP

Aktiivse kinnisvaraarenduse tulemusel on Tallinn 1994. aastast juurde saanud üle 300 tänava, praeguseks on Tallinnas 1509 tänavanime ning neile lisaks veel 203 erinevat kohanime.

 Eriti ohtralt on uusi tänavaid tekkinud Haabersti ja Pirita linnaossa – Haabersti on saanud paarikümne aastaga juurde 126 ning Pirita 84 nimeobjekti, millest osa on veel välja ehitamata.

Kõige rohkem uusi nimesid määrati käesoleva sajandi vahetuse paiku. Uute kohanimede valimisel lähtutakse kohanimeseaduses toodud põhimõtetest ja Tallinnas aastakümnete jooksul välja kujunenud praktikast. Eelistatuimad on nimed, mis on paikkonnas tuntud või mis on tähtsad aja- või kultuurilooliselt. Nii on väga paljud tänavad nimed saanud endiste talude nimede järgi, mille vahetus läheduses nad asuvad, näiteks Visase tänav Lasnamäel, Rätsepa tee Pirital, Jaagu tänav Haaberstis jne.

Kui ajalooliselt või kultuurilooliselt tähtsat või paikkonnas tuntud ja levinud kohanime ei ole, eelistatakse nime määrates paikkonnaga seonduvaid kohanimesid  - näiteks Teaduspargi tänav Mustamäel, mis on juurdepääsuks teadus- ja ärilinnakule. Mõned nimed on seotud paiga iseärasustega  - taolised on näiteks tänava kujust tulenevad Hoburaua tänav Haaberstis ja Pöörise tänav Mustamäel.

Palju on tänavanimede määramisel kasutatud paikkonnaga seonduvaid või sobivaid rühmateemasid – nt lindude nimelised tänavad Kristiines, liblika-temaatika Pirital, põllu- ja maaharimise teema Haaberstis - endise Pikaliiva küla maadel jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles