Helve Särgava: kohtus inimelude väärtusi ei arvutata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava Foto: Raigo Pajula

Kohtus hukkunute omaste kasuks välja mõistetud moraalse kahju summasid ei saa võtta kui inimelu väärtust, ütles Harju maakohtu esimees Helve Särgava Postimees.ee küsimusele, mis oli ajendatud tänases Postimehes ilmunud artiklist «Eestlane kuulub odavate rahvaste sekka».

Kohtuniku sõnul on moraalne kahju inimese sisemise, hingelise valu hüvitus. Seda saab määrata nii inimesele, kes sai väga vigastada ja jäi ellu või siis sellele, kelle lähedane hukkus.

Vastates küsimusele, kuidas surma põhjustamise eest moraalseid kahjusid määratakse, vastas Särgava, et mingit kindlat reeglit ega konkreetset ettekirjutust pole.

«Situatsioonid on erinevad, ei ole ühtseid arvutusreegleid, et X pluss Y võrdub Z,» rääkis kohtunik. Tema sõnul on iga juhtum erinev ja eriline.

Ta tõi näite, kus inimene sai surma ning kannatanuks ja hüvitise saajaks oli tema ema. «Vaadatakse, kas ema oli poja ülalpeetav, järgmisena vaadatakse, kas emal oli endal ka sissetulek, kas ta vajas meditsiinilist abi, ka arstirohtusid, et seda psüühilist kannatust üle elada» seletas ta.

Kohtuniku sõnul hinnatakse kõiki selliseid erinevaid eluolustikulisi asju. «Selle pärast pole olemas mingit reeglit ega arvutamise konkreetset ettekirjutust,» märkis Särgava.

Ameerikast tuntud mitmetesse miljonitesse dollaritesse küündivaid moraalse kahju hüvitisi Eestis pole. Särgava sõnul jäävad maksimumhüvitised 350-400 000 krooni juurde, kuid vigastatutele või hukkunute lähedastele on makstud ka 50 ja 80 000 krooni.

Tänane Postimees kirjutas, et eestlane kuulub Euroopa odavamate rahvaste hulka. Postimees.ee uuris, kuidas erinevates situatsioonides elu hinda arvutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles