Anna-Maria Penu: hukutavad soovitused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Penu
Anna-Maria Penu Foto: Erakogu

Iga kord kui Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) rangetes ülikondades ametnikud mõne riigi pealinnas maanduvad ja hakkavad majandusalaseid soovitusi andma, on oodata järjekordset katastroofi. Mitte ainult majanduslikku, vaid peamiselt sotsiaalset, õigusalast ja ökoloogilist katastroofi.

80ndate ja 90ndate Ladina-Ameerikas ja Aafrikas käima lükatud strukturaalse kohandamise programmid on ilmselged näited nende soovituste vormis pealesunnitud nõuete kaugeleulatuvatest ja kohutavatest tagajärgedest suurema osa elanike ja nende elamistingimuste jaoks, kuid sellest ei näi suunamuutuseks piisavat. Praegu seisab enamik Lõuna-Euroo­pa riikidest sama tee alguses.

Ja hoolimata sellest, et olemasolevad näited on kõike muud kui paljulubavad ning Kreeka puhul IMF tunnistas isegi alles hiljuti, et päästmise asemel lasti patsiendil peaaegu surra, pole see tekitanud mingisugust sisulist kriitikat selle mitte ühegi rahvusvahelise organisatsiooni ees oma tegude ja sõnade eest vastutava, kuid globaalselt vaieldamatut mõjuvõimu omava asutuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles