Valdo Randpere ei näeks probleemi ka samasooliste abieludes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere
Valdo Randpere Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Riigikogu ööistungil täna kooseluseaduse eelnõu kaitsnud Valdo Randpere (Reformierakond) ütles, et ei näe probleemi ka selles, kui lubatud oleksid samasooliste abielud, kuid praegu ei saanud see eelnõusse sellepärast, et Eesti ühiskond praegu seda ei aktsepteeriks.

Marko Pomerants (IRL) küsis Randperelt, kas kooseluseaduse vastuvõtmise korral ta välistab, et järgmine samm võiks olla ka sooneutraalne abielude registreerimine ja kui selline ettepanek lagedale tuleks, kas ta seda toetaks.

«Kui ma nüüd täitsa aus olen, siis ma põhimõtteliselt ei näe ka selles probleemi, kui samasooliste abielu oleks lubatud. See on minu isiklik seisukoht. Ma tean, et sellele seisukohale Eestis täna enamiku inimeste toetust kindlasti ei ole, Eesti ühiskond selleks valmis ei ole,» vastas Randpere.

«Ma ei usu, et see siinne kooseluseadus nüüd kuidagi kas sillutab teed sellele või takistab seda. Vaatamata sellele, kas see kooseluseadus on olemas või ei ole olemas, kunagi see samasooliste abielu lubamise või mittelubamise teema Eestis tuleb,» arvas ta samas.

«Ma ei tea, millal. Vaadates teiste riikide kogemusi, siis Taanis võttis see partnerluse registreerimise lubamisest kuni samasooliste abielu lubamiseni aega 23 aastat, Hollandis ainult kolm.»

«Eesti ühiskonna tegelik olukord tänapäeval on see, et samasooliste abielusid ei aktsepteeritaks, sellepärast ei ole me seda ka siia eelnõusse pannud. Kui kunagi Eesti ühiskond nii kaugele jõuab, et see nähtus vajab õiguslikult reguleerimist ja Eesti inimesed on selleks valmis, siis võib-olla minu silmad seda ei näe, aga see tehakse ära, aga võib-olla näevad,» lisas Randpere.

Riigikogu lõpetas täna varahommikul kooseluseaduse eelnõu esimese lugemise ning jätkab arutelu selle üle sügisel. IRLi fraktsioon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata, kuid see ei läinud 32 poolt- ja 45 vastuhäälega läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles