Jeffrey D. Levine: meie kindel liit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Jeffrey D. Levine.
USA suursaadik Jeffrey D. Levine. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Üks Ameerika Ühendriikide valimisteaegseid levinud pilte on sinises ja punases toonis riigi kaart, kus värvid viitavad sellele, millises osariigis võitis valimised vabariiklik ja millises demokraatlik partei. Kuigi inimesed neis osariikides hääletasid erinevalt ega pruugi alati poliitilistes küsimustes üksteisega nõustuda, on valimisõhtu lõpuks riik siiski ühtne. Me teame, et riigi ja rahvana oleme ühiselt tugevamad kui eraldi.

See on nii, sest demokraatia on enamat kui vaid valimised. Nagu president Barack Obama sellel kuul Varssavis ütles, peavad tõeline demokraatia, reaalne jõukus ja kestev julgeolek olema välja teenitud ning pärinema sisemisest allikast. Demokraatia tugevneb aruteludes ja vaidlustes, kus eri lähenemised ning arusaamad olulistest küsimustest esile pääsevad. Taoline avatus ongi demokraatlike valitsuste tugevus.  

Võidupüha meenutab meile ka seda, et vabadust on võimalik saavutada liitlaste abiga. USA ja nende Euroopa partnerid on aastakümneid kõrvuti seisnud, sest meil on ühised väärtused, nende hulgas demokraatlik õiguskord, mida meie riigid kõrgelt hindavad ning mille oleme enda jaoks välja võidelnud. NATO liit esindab meie vankumatut pühendumust neile väärtustele ning sammud, mida oleme koos teinud ajal, mil toimub Venemaa agressioon Ukrainas, on toonud esile 1989. aastast saadik õitsele puhkenud sõpruse tugevad küljed.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles