Vladimir Sazonov: kas uus Bagdadi kalifaat?

Vladimir Sazonov
, ajaloodoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Sazonov
Vladimir Sazonov Foto: Erakogu

Kui Iraagis ja Süürias võitlevaid äärmuslikke islamiste ei suudeta peatada, siis võime rääkida juba usufanaatikute rajatud uuest Bagdadi kalifaadist, mis hakkab eksportima fanatismi üle terve Lähis-Ida ning kardetavasti ka Euroopasse ja Aafrikasse, kirjutab Tartu Ülikooli orientalistika vanemteadur Vladimir Sazonov.

Lähis-Idas tõstab aina rohkem pead väga ohtlik ja äärmuslik jõud – islamistlikud usufanaatikud, nagu näiteks viimasel ajal edukaks osutunud salafistid Iraagis. Äärmuslikud islamistid on väga aktiivsed ka mujal. Eriti Süürias, kus juba mitu aastat kestab verine kodusõda ja kus islamistid soovivad luua kalifaati.

Nüüd ähvardab islamistlik kalifaat tekkida ka Iraagis. Bag­dadi keskvõimud on sattunud raskesse olukorda ja riik on taas katastroofi äärel. Ligi 800 000 põgenikku, sadu hukkunuid, ja kuigi praegu väidetakse, et äärmuslaste pealetung peatati, pole sõja tulemus veel sugugi teada. Iraak on riigina juba ammu habras ja võib iga hetk laguneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles