Kehva mäluga vahakuju

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur ­Kraft
Vahur ­Kraft Foto: A.Peegel

Elupõline pangajuht Vahur ­Kraft (53) võib ju olla Eesti rahandusmaailmast taandunud, kuid tema vari mitte. Viimastel nädalatel avaldatud kahe VEB fondi raporti ühtekokku ligi 600 lehekülge läbib nõelapistena üks ja seesama järeldus: Krafti juhitud riigipank reetis 1993. aastal kreeditoride huve kaitsmata jättes osa oma töökohustustest ja tegi ühele ettevõtjale kingituse. Vaata, kuidas tahad, iga traagelniit viib tagasi Eesti Panga kitsasse juhtkonda.

Algus oli ilus. Otse Tartu Ülikooli majandusteaduskonnast Eesti verinoorde pangandusse sukeldunud Kraft vallutas aastate vältel hulga olulisi finantsametikohti, kuni võttis 1995. aastal poliitikasse siirdunud Kallaselt terveks kümnendiks üle Eesti Panga presidendi tooli.

Asjaosalised meenutavad, et oma kinnisuse tõttu sai ­Kraft kiiresti hüüdnime Vahakuju. Panka juhtis ta raudse haardega, peaaegu autokraatlikult. Vastuvaidlejaid seal ei kohanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles