Sõelmaja jätab kasvama kõik puud

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö maja on kui sõel. Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano idee näeb ette, et majale ruumi tegemiseks ei raiuta maha ühtegi puud. Preemia suurus 10 000 eurot.
Võidutöö maja on kui sõel. Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano idee näeb ette, et majale ruumi tegemiseks ei raiuta maha ühtegi puud. Preemia suurus 10 000 eurot. Foto: Reio Avaste

Nelja aasta pärast kõlisevad Harjumaal Kellasalu mändide all šampusepokaalid, kusagilt kostab vaikne «Für Alina», teisest toast aga püüab kõrv kinni «Operaator Kõpsi» lustlikud helid. Kohal on president, mitut sorti ministrid, sest Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks avab uksed ka Arvo Pärdi Keskuse uus hoone, mille on projekteerinud arhitektid Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Hispaania büroost Nieto Sobejano Arquitectos.

«Usun küll, et tehti õige valik,» lausus helilooja Arvo Pärt (78). «Kui vaadata seda suurepärast näitust Tallinnas arhitektuurimuuseumis (seal on väljas konkursil osalenud tööd – H. S.), siis tahaks neid kõiki ehitada. Siin on nii rikas materjal. See oli suur võit, mitte ainult žürii otsusega sellele võitjale, vaid kogu Eesti maale ja rahvale. Sellest võib tulla ilus asi, kui kõik kaasa aitavad,» arvas ta eile pärast konkursi võidutöö pidulikku väljakuulutamist.

Arvo Pärdi Keskuse uue maja ehitamist Tallinnast 35 kilomeetri kaugusele on lubanud rahastada riik. 2018. aastal avatav keskus on siis 2016. aastal valmiva Eesti Rahva Muuseumi ja 2006. aastal avatud Kumu järel uusim riigi raha eest ehitatud kultuurihoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles