Ettevõtja pakub välja: riigikogu säästu-eetikakoodeks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Nähes riigikogu liikmete varjamatut leigust Kaja Kallase kaks aastat ette valmistatud riigikogu eetikakoodeksi vastu, pakkus ettevõtja Toomas Laanpere välja eetikakoodeksi säästuvariandi, sest säästukaupadel on alati rohkem huvilisi.

«Olles aeg ajalt vaadanud riigikogulaste toimetamisi, Volvo klubi huvilisust, matkameeleolusid ja leegitsevat armastust Eesti keskmise palga vastu, pakun neile välja lihtsama ja jõukohasema variandi,» ütles Toomas Laanpere. «Seda nn «säästuvarianti» on mugav kasutada, võtab vähem ruumi ning lihtne tsiteerida valijatega kohtumiselgi,» arvas ta.

Laanpere välja pakutud säästu-eetikakoodeks näeb välja selline:

1. Ära valeta.

2. Ära varasta.

3. Ära kasuta oma ametipositsiooni omakasu saamise eesmärgil. Kui siiski midagi sellist on juhtunud või ei suutnud kohe ära öelda, loovuta see kolme tööpäeva jooksul selleks loodavale SA-le «Märkan abivajajaid».

4. Jaga ja kasuta maksumaksja raha sama hoolikalt kui oma neljakordset Eesti keskmist palka koos kuluhüvitistega.

5. Ära osale üheski riigile või KOV-le kuuluvas ettevõtte nõukogus ega sega neid ka mingil muul viisil.

6. Kui mingil hetkel tundub, et tänane riigikogulase staatus on liiga koormav, ennast ammendanud või lihtsalt liiga palju vaba aega kätte jättev, järgi kutset enda võimete realiseerimiseks ettevõtluses. Selleks loovuta kahjutundeta oma koht varupingil olijale ning kandideeri riigiettevõtete, veel parem aga eraettevõtete nõukogudesse, juhatustesse.

7. Järgi vabatahtlikult kõiki EV seadusi ja kannan nende ees samasugust vastutust nagu kõik teised EV piires elavad inimesed, v.a süüdimatuks tunnistatud või selleks end pidavad isikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles