Kunstiakadeemiasse tahab tulla poolsada inimest rohkem kui mullu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajast anonüümsest maalist koosnev skulptuur Tallinnas Vabaduse väljakul. Autor Eesti Kunstiakadeemia tudeng Lauri Eltermaa.
Sajast anonüümsest maalist koosnev skulptuur Tallinnas Vabaduse väljakul. Autor Eesti Kunstiakadeemia tudeng Lauri Eltermaa. Foto: Peeter Langovits

Tänavu kandideerib Eesti Kunstiakadeemiasse 900 õpihimulist, mis on poolesaja inimese võrra rohkem kui 2009. õppeaastal.

Jätkuvalt on bakalaureuseastmes populaarseim eriala graafiline disain, kuhu kandideerib tänavu üle 120 noore, möödunud aastal laekus sellele erialale 105 sooviavaldust, vahendas kunstiakadeemia pressiesindaja.

Teise soosituima erialana on valitud 5-aastase õppeajaga arhitektuur ja linnaplaneerimine, kus 13 riiklikule kohale pürgib 89 inimest. Kolmandana on populaarne vabade kunstide teaduskonnas õppekava kunst, kus soovib õppida 75 isikut, kellest vestluste ja eksamite järel pääsevad tasuta õppima 20.

Endiselt on suur konkurss moedisaini, fotograafia ning sisearhitektuuri ja mööblidisaini erialadel. Märkimisväärselt on kasvanud huvi nahakunsti, -aksessuaari ja köitedisaini vastu, kuhu soovib õppima asuda 15 inimest, kuid riiklikule kohale pääseb vaid 4. Väikseim konkurss on sepakunsti erialal, kus 3 riigi finantseeritavale kohale taotleb 8 inimest.

Sügisest soovib Eesti Kunstiakadeemia doktorikoolis õpinguid jätkata rekordarv isikuid - disainiteaduskonda kandideerib ühele stipendiumile 14 magistrit, kunstikultuuri teaduskonda kunstiteaduse ning muinsuskaitse ja restaureerimise doktoriõppe neljale stipendiumile aga kaheksa inimest.

Kõik vastuvõtu avalduse esitanud isikud läbivad erialakomisjonide vestlused, mis toimuvad ajavahemikul 1.–6. juuli. Vestlused edukalt läbinud kandidaadid jätkavad konkurssi eksamitel. Eksamikonsultatsioonid toimuvad 7. juulil ja sisseastumiseksamid vestluse edukalt läbinuile 8.-14. juulil. Riigieelarveliste ehk tasuta õppivate üliõpilaste vastuvõtt teatatakse hiljemalt 21. juulil. Eesti Kunstiakadeemias on võimalik omandada kunsti- ja disainialane kõrgharidus ka tasulistel õppekohtadel. Isikud, kes konkursiga ei pääse riigieelarvelisele kohale, saavad kandideerida nn riigieelarvevälisele ehk tasulisele kohale.

5. juulist algab vastuvõtt Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemiasse, kus on võimalik omandada bakalaureusekraad tasulises õhtuses õppes neljal õppesuunal: graafiline disain (eesti- ja venekeelsed õpperühmad), kujunduskunst, moestilistika, vabad kunstid.

Täpsed arvud vastuvõtu ja konkursi kohta selguvad eeloleva nädala jooksul. Kõik avaldused pole andmebaasi veel sisestatud, mistõttu ülaltoodud arvud võivad mõnevõrra lõpptulemustest erineda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles