Riik tahab seada lennufirmadele kohustuse edastada reisijate broneeringuinfot

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam
Tallinna lennujaam Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikogule arutamiseks seadusemuudatused, mille kohaselt peavad lennuettevõtted hakkama alates 2017. aastast edastama lennureisijate broneeringuinfot, et õiguskaitseasutused saaksid seda terroriaktide ja raskete kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ja uurimiseks töödelda.

Broneeringuinfo sisaldab teavet broneeringu ja sellega seotud toimingute kohta, reisija ja temaga koos reisivate inimeste isikuandmeid, lennu üldandmeid, reisija kontaktandmeid ning broneeringu eest tasumist puudutavaid andmeid, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Broneeringuinfo töötlemisega seonduvad muudatused on kavas jõustada 2017. aasta 1. jaanuarist. See tähtaeg on seotud vastava Euroopa Parlamendi ja Nõukogu vastava direktiivi eeldatava vastuvõtmise ja kohustusliku rakendamise ajaga. Valmiv direktiivi eelnõu käsitleb samuti broneeringuinfo kasutamist terroriaktide ja raskete kuritegude ennetamiseks, avastamiseks, uurimiseks ja nende eest vastutusele võtmiseks.

Valitsuse heakskiidu saanud eelnõuga täpsustatakse ka volitatud ettevõtja piiriületuse ootejärjekorra kasutamise tingimusi. Volitatud ettevõtja on tolli jaoks madala riskiga ettevõte, kellele võimaldatakse vastava sertifikaadi saamise järel lihtsustatud tolliformaalsusi.

Tolliametnikele antakse riigipiiri ületamise kontrollimisel samad õigused, nagu on politseiametnikel. Muudatus annab võimaluse teha madala intensiivsuse ja riskiastmega piiripunktides kontrolli ainult ühe ametkonna poolt, mis on siseministeeriumi kinnitusel mõistlik nii riigi ressursside kasutamise kui piirikontrolli kiirendamise eesmärgil. Need muudatused peaksid eelnõu kohaselt jõustuma tänavu novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles