Paet: Assoni hääl kõlas reipalt ja meeleolu oli positiivne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles, et on rohkem kui kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes olnud ja öösel vabastatud Eesti vaatleja Tõnis Assoniga telefonitsi rääkinud ning tal on hea meel, et mehe hääl kõlas reipalt ja positiivselt.

«Mulle ütles Asson, et nendega käituti vangistuses olles neutraalselt ja isegi viisakalt, anti ka piisavalt süüa,» ütles Paet Postimehele.

Küsimusele, millal Eesti vaatleja koju jõuab, ei osanud välisminister täpset vastust anda. Ta märkis, et täna tegeleb OSCE esmajärjekorras sellega, et vabastatud vaatlejad võimalikult ohutult Donetskist välja transportida, sest seal on seis endiselt kriitiline. Assoni Eestisse jõudmine võib edasi lükkuda ka seetõttu, et suure tõenäosusega tahavad pääsenud vaatlejatega suhelda OSCE ametnikud.

OSCE Ukraina erimissiooni esindaja Michael Bociurkiw rääkis Postimehele, et kõik vabastatud vaatlejad ootavad pikisilmi oma lähedaste juurde naasmist ning OSCE teeb kõik, et see juhtuks võimalikult kiiresti.

Bociurkiwi sõnul ei saa nad vabastamise täpsemaid asjaolusid praegu avalikustada, sest Luganskis on separatistide käes veel neli OSCE vaatlejat ning detailide kirjeldamine võib operatsiooni häirida.

Küsimusele, kas Assoni kui endise kõrge NATO ohvitseri välisvaatlejaks saatmine polnud ülemäära riskantne, vastas Bociurkiw, et kõigil meil on mingisugune taust, seega ei saa seda pahaks panna.

Välisminister Paet lisas, et tema hinnangul sobitub vaatlejate vabastamine laiemasse poliitilisse konteksti. «See haakub hästi sellega, et Ukraina president Petro Porošenko käis nädalapäevad tagasi välja oma rahuplaani ja relvarahu, mistõttu OSCE vaatlejate vabanemist võis juba tunnetada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles