Juhtkiri: viina ja õlle igavene heitlus riigikogus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viinatootjad on küllap väga rõõmsad paranduse üle, mille sotsid ja IRL riigikogu rahanduskomisjonis aktsiisiseaduse eelnõule tegid. Õllevabrikud ütlesid oma kirjas arvamuse selle paranduse kohta eile selgelt välja. Kas tegu oleks tõesti põhimõttelise, pöördelise ja lisaks veel ebaeuroopaliku muudatusega alkoholipoliitikas, nagu õlletootjad oma protestikirjas ütlevad?

Vastamiseks on vaja pisut arvudesse süvenemist.

Milles on vaidluse sisu? Viina aktsiisimäär on praegu Eestis 2,6 korda kõrgem kui õlle aktsiisimäär. Valitsusest riigikokku jõudnud eelnõu järgi tõuseks aktsiisimäär nii õllel kui viinal järgmisest aastast 15 protsenti ja igal järgneval aastal 10 protsenti. Õlle ja viina aktsiisimäära suhteline erinevus jääks samaks nagu praegu – 2,6-kordseks. Sotside ja IRLi ettepaneku jõustumisel see erinevus väheneks ja oleks 2018. aastal 2,2-kordne. Euroopa Liidu riikides keskmiselt maksustatakse viina aga 3,15 korda kõrgema määraga kui õlut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles