Vabastatud vaatleja jõudis tagasi Eestisse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes olnud ja eile öösel vabastatud Eesti vaatleja Tõnis Asson jõudis täna tagasi Eestisse.

Asson jõudis Kopenhaageni lennuga kodumaale laupäeva keskpäeval. Ta ütles Tallinna lennujaamas ajakirjanikele, et tänab kõiki, kes aitasid kaasa tema ja teiste vaatlejate vabanemisele. Samas ei soovinud ta avaldada kõiki vaatlejate kinnipidamise üksikasju, arvestades seda, et üks grupp OSCE vaatlejaid on endiselt kinni peetud.

Asson rääkis, et vaatlejatel paluti ühes kontrollpunktis tungivalt kinnipidajatega kaasa minna. «Järelikult oli vajadus meid ajutiselt kinni pidada, oli tellimus,» ütles ta, nimetades kinnipidajaid vastupanuliikumises osalejateks.

Tema sõnul teadsid vaatlejad vaid, et neid on kinni võetud, kuid ei teadnud, miks seda tehti ja millal nad vabaks lastakse. Samas uskusid nad tema sõnul, et OSCEs käivad vabastamise nimel pingutused, ning lõpuks see ootus ja lootus ennast ka õigustas.

Asson kinnitas, et vaatlejatele polnud mingite asitõendite põhjal võimalik ette heita keelatud tegevuses osalemist. «Otsitud põhjusi võib leida iga kell,» lausus ta ja lisas, et tegu oli tavalise patrulliga, kus järgiti OSCE mängureegleid. «Selleks ajaks, kui meid kinni peeti, olime me juba kuu aega patrullinud oma vastutusalas, omades seega piisavat kogemust, et mitte elementaarsete asjadega vahele jääda.»

Tema sõnul hoiti vaatlejaid kinni esimesel korrusel asuvas ruumis, kus neil oli piisav liikumisvabadus ja normaalsed elutingimused. «Kui meid kinni võeti, siis meid kiiresti viidi teatud ruumi, pandi luku taha, hakati meid valvama. Nii et kogu selle perioodi olime pingsa järelevalve all,» ütles Asson, kelle sõnul ei olnud vaatlejate esimesed emotsioonid kindlasti mitte positiivsed. Siiski suudeti tema sõnul luua kinnipidajatega hea kontakt.

«Selles mõistes meil kujunesid füüsiliselt ja psüühiliselt ja moraalselt ja mitmesugusel tasandil normaalsed inimlikud suhted, mis ei tähenda, et ma praegu olen Stockholmi sündroomi mõju all, mis mingil määral võib ju avalduda kahepoolselt: ka võib-olla nemad igatsevad meid tagasi,» rääkis ta.

Assoni sõnul hoiti vaatlejaid kogu aja siseruumides ning nende kontakt välismaailmaga piirdus võimalusega vaadata varjutatud aknast välja. «Meie päevad nägid välja nii, et meil oli võimalus piisavalt puhata, meid toitlustati hästi, meisse suhtuti hästi, mis tagas sellised tingimused, et meil oli võimalus jääda füüsiliselt ja psüühiliselt normaalseks ja terveks,» ütles ta.

Vabanemisest said vaatlejad Assoni sõnul teada alles siis, kui nad hakkasid kinnipidamiskohast lahkuma. «Vabastamine käis kiiresti ja transpordivahendite abil,» märkis ta.

Ühtlasi kinnitas mees, et on endiselt OSCE vaatlusmissiooni liige ning kavatseb jätkata oma tööd.

Lennujaamas Assonit vastu võtnud välisminister Urmas Paet avaldas heameelt, et kuu aega kestnud tegevus Ukrainas 26. mail kinni peetud vaatlejate vabastamiseks on jõudnud positiivse lahendini. «Oleme tänulikud kõigile, kes aitasid vabastamisele kaasa,» ütles Paet.

Samas on tema sõnul murettekitav, et neli teise OSCE vaatlejate grupi liiget on siiani kinni peetud. «Vaatlejatelt vabaduse võtmine on aktsepteerimatu ja tuleb jätkata rahvusvahelist tegevust, et ka nemad vabastataks,» lausus ta ministeeriumi teatel.

Paeti kinnitusel on OSCE erimissioonil võtmeroll, et aidata kaasa kriisiolukorra lahendamisele Ukrainas ja anda olukorrast adekvaatne ülevaade. «Tuleb teha kõik selleks, et missioonil olevate isikute julgeolek oleks võimalikult suures ulatuses tagatud ja nad saaksid täita oma ülesandeid,» ütles ta ja lisas, et hetkeolukorrast tulenevalt on praegu Donetski ja Luganski piirkonnas vaatlejate arvu vähendatud.

Alates mai lõpust, kui eile vabastatud vaatlejate grupp Ida-Ukrainas kinni peeti, tegutseti OSCE missiooni eestvedamisel eesmärgiga nad vabaks saada. Eesti diplomaadid ja ametnikud esinduses OSCE juures, saatkonnas Kiievis ja välisministeeriumis ning teistes ametiasutustes olid ministeeriumi teatel pidevas ühenduses OSCE esindajatega ning ka teiste vangistatud vaatlejate koduriikidega. Samuti tehti tihedat koostööd Ukraina võimudega.

Separatistid pidasid OSCE erimissiooni neljaliikmelise vaatlejate meeskonna Ida-Ukrainas Donetski lähistel kinni 26. mail rutiinse kontrollkäigu ajal. Nende vabastamisest teatas esmalt Donetski separatistide juht Aleksandr Borodai. «Nad vabastati tingimusteta. Tegemist on taanlase, türklase, šveitslase ja eestlasega,» sõnas Borodai AFP teatel.

OSCE rõhutas reedel, et Ida-Ukrainas on kadunud veel neli nende vaatlejat ning nad teevad kõik, et ka nemad vabastataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles