Juske: Onksion väljendas pettumust Pihli taandumise pärast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske.
Jaak Juske. Foto: Toomas Huik

Ivor Onksion väljendas küll oma pettumust sotside kunagise esimehe Jüri Pihli kohalt lahkumise pärast, kuid sellest, et ta erakonda vahetada kavatseb, polnud ta rääkinud, rääkis Toobali ja Laasi kohtuprotsessil juhtunu ajal SDE fraktsiooni juhtinud ja Tallinna linnavolikogu aseesimees olnud, nüüd GAG ajalooõpetajana töötav Jaak Juske.

Täna algas kohtuistung keskerakondlaste Priit Toobali ja Lauri Laasi üle, keda süüdistakse Ivor Onksioni kallutamises ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontosse. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas süüdistatav ka Onksion. Tänasel istungil räägiti sellest, et toonane SDE liige Onksion soovis astuda hoopis Keskerakonda ning pakkus seetõttu ise Rummu kirju leides neid Keskerakonna liikmetele. 

Juske meenutas, et Ivor Onksion asus Tallinna linnavolikogus aseesimehe nõunikuna tööle 2010. aastal. «Onksion oli sotsiaaldemokraatide liige, tundus, et asjalik noormees, et võiks talle võimaluse anda,» põhjendas Juske tema tööle võtmist.

Noormees lahkus oma kohalt 2011. sügisel. «See otsus tuli mulle ootamatult,» ütles Juske. Küsimusele, kas ta teab, miks, vastas Juske: «Sel päeval, kui ta lahkus, saatis ta mulle suhteliselt imeliku sõnumi, kus ta vihjas põhjustele, aga täpselt kirja ei pannud.» Paar tundi hiljem sai Juske Onksioniga ühendust ning siis oli noormees väitnud, et tal ei ole midagi Juske isiku vastu, vaid ta oli pettunud SDEs, ei näinud seal omale tulevikku ja see oli lahkumise põhjus.

Kohtus avalikustati ka Onksioni sõnumi sisu. «Nagu sa tead, mu süda kuulub ammu teisele.»

Juske ütles, et ta ei saanud selle sisust selgelt aru. Enne selle sõnumi saamist ei olnud Onksion kahel päeval järjest ootamatult tööle ilmunud. Juske üritas teda kätte saada, kuid nõunik ei vastanud kirjadele ega kõnedele. «Fraktsioonikaaslane ütles, et ta on kuulnud, et Onksion on vahetanud erakonda,» sõnas Juske.

Ombleri küsimusele, kas Juske siis ei aimanud enne, et Onksioni «süda ihkab muud», vastas Juske: «Ei, sest veel viimasel päeval, kui ta tööle ilmus, arutasime veel fraktsiooni tulevikku.»

Juske sõnul ütles Onksion, et talle on pakutud riigikogus keskfraktsiooni nõuniku kohta. Seda kohta ta tegelikult ei saanud.

«Ta ei olnud avaldanud, et tahaks erakonda vahetada. Küll aga küsis, missugune tema tulevik erakonnas võib olla pärast Jüri Pihli erakonna juhi kohalt lahkumist. Samuti avaldas Onksion rahulolematust Pihli lahkumisega oma kohalt,» rääkis Juske.

Juske kohtus pärast juhtunu avalikuks saamist veel korra Onksioniga. «See oli 2012. aasta jaanuaris, kui tuli info, et ta viibib Toomas Vitsuti kabinetis. Võtsin voli sinna kabinetti siseneda ja nägin seal Onksioni, Laasit ja Vitsutit nõu pidamas,» rääkis Juske kohtus.

«Olin selgelt ärritunud ja üllatunud, ütlesin, et miks sa küll nii tegid, ja lahkusin. Tol päeval ma rohkem vestelda ei saanud,» sõnas Juske.

Juske sõnul on volikogus tavaline praktika, et eri fraktsioonide nõunikud – mis ametikohal töötas ka Onksion – omavahel suhtlevad, arutavad päevakorda, kuulavad maad, kuidas kavatsetakse hääletada. «See oli Onksioni üks tööülesandeid,» selgitas Juske, et teiste fraktsioonide inimestega suhtlemine oli normaalne.

Toobali kaitsja küsimusele, kas poliitikas on tavapärane, et püütakse saada konkurentidelt infot, eriti nende plaanide kohta, vastas Juske: «Jah, on, aga mitte ebaseaduslikul moel.» Kas Onksioni töö oli saada nõunikelt infot? – «Kui nõunikud infot avaldasid, siis jah.»

Küsimusele, kas Rumm kasutas tema tööarvutit, vastas Juske, et seda ta ei tea, küll aga oli Rummul võimalus seda teha. Fraktsiooni liikmena võis Rumm kasutada kõiki fraktsiooni käsutuses olnud arvuteid.

Juske ütles, et ei ole tööruumides Hannes Rummu e-kirjade väljatrükke näinud ja kui ta hiljem Rummu kirjavahetuse lekkimise avalikuks saades teistelt küsis, ei olnud oma sõnul ka keegi ülejäänud seitsmest saadikust neid näinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles