Intriig + vastandus = mõistmine

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Raua vaip «Pole kodus».
Anu Raua vaip «Pole kodus». Foto: Erakogu

Tallinna Kunstihoones avatud väljapanek «ornaMENTAALNE» peaks kõigi nende meelt muutma, kes siiani on pärandisse üleolevalt suhtunud. Tulge ja vaadake seda näitust, kuivõrd meie traditsioonile võib täiesti uues valguses moodsa sisu anda. Millist hingetoitu pakub professionaalsete kunstnike ja käsitöömeistrite ühine etteaste, tunnustab Aalto ülikooli teadur, kunstidoktor Kärt Summatavet.

«Juba rohkem kui sada aastat tagasi tegid Kristjan Raud ja Ants Laikmaa näitusi, kus koos professionaalsete kunstnike teostega eksponeeriti meie omanäolist käsitööd. Nüüd on samamoodi – ürgse ja tänapäevase kohtumisest sündinud kõrgel kunstilisel tasemel vormi- ja värvimängud pakuvad erakordse elamuse,» kiidab Summatavet. «Ma olen uhke, et «ornaMENTAALNE» avati enne laulu- ja tantsupidu, sest nõnda saame lähedalt ja kaugemalt saabunud külalisi ning meie oma lauljaid-tantsijaid rõõmustada. On ju käsitöö kunsti ja loovuse läte.»

Tunnustatud tekstiilikunstnik Anu Raud lisab, et kui mõelda laulupeo nimele «Puudutus» kui kujundile ja vaadata näitusele toodud sokke, kindaid, vaipu, siis kunstihoone saalides on tallel käepuudutusi ühe pika-pika kaubarongi täie mustikate korjamise jagu, rääkimata silma- ja südamepuudutustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles