Reinsalu: ministritest on kõige suuremaks üllatajaks olnud Urve Palo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

«Valitsusmuudatus oli Reformierakonna jaoks kantud imagoloogilistest huvidest. Taavi Rõivase kui valitsusjuhi poliitilisest visioonist on avalikkus kaugelt vähem kuulnud, kui igasugusest eraelulisest tegevusest ja hobidest,» kommenteerib Isamaa ja Res Publica Liidu(IRL) juht ja endine kaitseminister Urmas Reinsalu.

«Valitsuse poliitiliselt kõige intensiivsemaks ministriks on osutunud üllatuslikult hoopis majandusminister Urve Palo, kelle algatused aga paljudel juhtudel ei näi koalitsiooniparteri toetust pälvivat,» kommenteeris Reinsalu valitsuse sadat päeva.

Iseloomulik on, et valitsus on pidanud paaniliselt tegelema lubaduste täitmiseks vaja mineva raha leidmisega. Seetõttu on riigikogus kiirkorras läbi surutud nii ettevõtlust maksustavad seadused, vanemapensioni kaotamine kui ka küttehinna tõusu seadus, lisas Reinsalu.

Ta tõi välja, et kui algul lubas valitsusliit suurt kaasamist otsustamisel, siis suure tormamise kõrvalt ei soovitud või jõutud küsida arvamust isegi mitte huvirühmadelt.

«Täiendava kulutamise optimismist valitsusel puudust ei ole. Loodan, et see optimism kajastub ka järgmiste kvartalite majandusnumbreis. Vastasel juhul oleme järgmisel aastal suure jama sees. Kui kulutada nagu sotsid ja tulu teenida nagu liberaalid, võib see suure kõmakaga lõppeda.»

Reinsalu lisas, et kõige põletavam on Eestis praegu majanduse olukord. «Valitsus peaks ennekõike mõtlema sellele, kuidas ettevõtlust soodustada, mitte ettevõtlikkust lämmatada. Ühiskonna jaoks on tõsiseim probleem see, et suure osa täiskoormusega tööd tegevate inimeste sissetulek on selline, et raske on ots otsaga toime tulla. Siin vajame tegelikku debatti ja lahendusi. See oli ka Indrek Neivelti algatatud arutelu tuum. Kahju, et sisulist vastukaja see valitsuselt ei leidnud. Aga tore on see, et valitsuses on rohkem naisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles