Saarts: valitsusel napib otsustavust oma ideede eest seismisel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus
Valitsus Foto: Raigo Pajula

Valitsus on osutunud oodatust julgemaks, kuid otsustavust oma ideede eest seista napib, leidis politoloog Tõnis Saarts.

«Taavi Rõivase juhitud valitsuse saavutustele ja tööstiilile on 100 päeva põhjal veel raske põhjapanevaid hinnanguid anda. Tuleks oodata hilissügiseni, kui sellel valitsusel on juba midagi ette näidata,» ütles Saarts Postimehele.

Küll aga tõi ta välja kaks tähelepanekut. «Esiteks, uus valitsus on osutunud palju julgemaks ja reformialdimaks, kui seda esialgu oodati. Töövõimetusreform ja kooseluseadus on mõlemad märgilise tähtsusega poliitalgatused ning kui valitsusel õnnestub need hoolimata avalikkuse kriitikast ja koalitsioonisisestest erimeelsustest läbi viia, siis võib tõesti öelda, et see vahevalitsus on midagi olulist ära teinud,» märkis Saarts.

«Samas näib, et algatusjulgust on praegusel valitsusel küll, kuid otsustavust oma ideede eest seista napib. Näiteks kooseluseaduse osas ei juleta konservatiivsele avalikule arvamusele otseselt vastanduda ja mängitakse mingeid kummalisi peitusemänge,» nentis ta.

«Ikka on tunda, et muretsetakse lähenevate valimiste pärast ja vajadusel ollakse ilmselt valmis ka avalikkust enam ärritavamad reformikavad kalevi alla lükkama,» arvas ta.

«Ometi tuleb praegust valitsust tunnustada: reeglina ei oota keegi seesuguselt üleminekuvalitsuselt olulisi seadusmuudatusi või reforme, ometi on nendega välja tuldud ja riskitud.»

Saartsi teine tähelepanek puudutab valitsuse suhtlusstiili. «Ansipi-ajastut iseloomustav üleolevus ja mõnitav toon on kadunud. Kui kõrvale jätta Tallinna TV juhtum, siis suudetakse avalikkusega suhtlemisel hoida viisakat ja lugupidavat joont ning mõnitamise asemel asju selgitada. See on suur edasiminek, arvestades, millise valitsuspoolse suhtlusstiiliga oleme harjunud viimased 6-7 aastat.»  

Saarts lisas, et valitsuse töö pole muidugi kulgenud ilma tagasilöökideta. «Suurim ebaõnnestumine oli seotud majandusminister Urve Palo algatustega praamiliikluse osas. See on muidugi hea õppetund selles osas, et keeruliste poliitikate puhul tuleb asjad enne väga tõsiselt läbi mõelda, kui nendega avalikkuse ette tullakse. Reformierakonna ministrid on üldiselt seni paremini läbikukkumisi vältinud, kuid eks ole kahel erakonnal kae erinev kogemuspagas valitsemise osas,» leidis Saarts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles