Kelam: Hispaania eesistumine ei täitnud ootusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero europarlamendi ees.
Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero europarlamendi ees. Foto: SCANPIX

Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami hinnangul ei täitnud Hispaania eesistumine Lissaboni lepingu jõustumisest tulenenud ootusi.

Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero esitas Euroopa Parlamendile täna kokkuvõtte Hispaania eesistumise tegevusest, teatas Kelami pressiesindaja.

«Hispaania eesistumine langes kokku sügava finants- ja usalduskriisiga Euroopa Liidus, see tabas ka eesistujamaad Hispaaniat ennast,» ütles Euroopa Rahvapartei fraktsiooni nimel kõnelenud Tunne Kelam.

«Usalduse defitsiit Euroopa majanduse ja ühisraha vastu juurdub liikmesriikide tohutus võlakoormas, mis üha varjutab tuleviku väljavaateid,» väitis Kelam. «See tuleneb meie eluviisist tarbida homse arvel,» ütles Eesti saadik.

Tunne Kelam meenutas, et Hispaania seadis oma eesistumise prioriteediks konkurentsivõime tõhustamise. «Kuid me ei ole saanud vastust küsimusele, kuidas lahendada väärtuste kriis?» Just sellega on Kelami arvates seotud väljavaade taastada tasakaalustatud eelarvepoliitika.

Kelam oli kriitiline, et eesistujamaa ei ole mitmel korral ilmunud Strasbourgi plenaaristungite küsimustetunnile. «Arvukad parlamendiliikmed ootavad võimalust esitada Nõukogule küsimus, kuidas uus julgeoleku- ja kaitsepoliitika  rakendub relvamüügitehingute puhul kolmandate riikidega ning kas lõpuks hakkavad Nõukogus toimuma konsultatsioonid - mida Lissaboni lepe võimaldab - enne, kui mõni liikmesriik otsustab müüa moodsat sõjatehnikat väljapoole Euroopa Liitu.»

Tunne Kelami sõnul ei ole Hispaania oma eesistumise ajal tõsiselt võtnud küberrünnakute ohtu. «Moodsad ühiskonnad on järjest tõsisemalt haavatavad küberrünnakute suhtes, samal ajal kui küberrelvi salajas edasi arendatakse,» ütles Kelam.  

«Euroopa Liit peab võtma juhtrolli arutelus, kuidas vähendada kübersõja ohtu ning kuidas piirata küberrünnakute mõju, enne kui on liiga hilja,» pöördus Tunne Kelam Euroopa Komisjoni presidendi Barroso poole.

Tunne Kelami arvates ei tohi viivitada katsetega saavutada rahvusvahelist kokkulepet küberruumi kasutamist puudutavate reeglite osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles