Politsei: lapsi pildistavatest võõrastest tasub teada anda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaal äratas kahtlust rannas võõraid lapsi pildistanud mees. Foto on illustratiivne.
Ida-Virumaal äratas kahtlust rannas võõraid lapsi pildistanud mees. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Inimestest, kes avalikus kohas järjekindlalt võõraid lapsi pildistavad, tuleks politseile teada anda, kinnitavad korrakaitsjad.

Postimehe toimetuse poole pöördunud Anna puutus kahtlase lastepildistajaga kokku ühes Ida-Virumaa rannas.

«Üks mees pildistas võõraid poolpaljaid lapsi, enamasti tüdrukuid, ilma nende vanematelt luba küsimata ja ainult siis, kui nägi, et  lapsevanem vaatab mujale või päevitab natuke eemal, ühesõnaga ei ole hetkel oma lapse kõrval,» kirjeldas ta.

Paar inimest siiski märkasid toimuvat ja palusid mehel pildid kustutada, kuid too keeldus, öeldes, et kasutab filmiga fotoaparaati, kust pilte kustutada ei saagi. Seepeale kutsusid rannalised pildistajale politsei, kuid patrulli kohale jõudes oli too juba lahkunud.

Anna sõnul ütlesid politseinikud, et lapsi pildistanud võõra tegevuses polnud midagi seadusevastast.

Põhja prefektuuri lastekaitsetalituse juht Pille Alaver ütles juhtumit kommenteerides, et laste pildistamise puhul on oluline, mis olukorras neid fotole jäädvustatakse. Lubamatu on lastest erootilise ja pornograafilise sisuga piltide tegemine, kuid avalikus kohas, milleks on ka rand, pole inimeste pildistamine iseenesest keelatud.

Laste suhtes kahtlaselt käituvatest inimestest soovitab Alaver igal juhul politseid teavitada. «Kui on aset leidnud juhtum, kus võõras inimene pildistab rannas lapsi ning politseil õnnestub pildistaja isik kindlaks teha, saab kontrollida, kas tehtud pildid on ebasündsad ning lapse õigusi riivavad või tavalised rannapildid, mida avalikus ruumis võib teha,» selgitas ta.

«Kindlasti ei ole mõistlik kõiki rannas fotoaparaadiga viibivaid inimesi mingis süüteos kahtlustada, kuid kui lapsevanemale tundub pildistaja tegevus kahtlane, ei tasu karta politseisse helistada,» rõhutas Alaver.

«Isegi kui pildistajat vastutusele võtta ei saa, on politsei praktikas näiteid, kus selliselt kogutav info osutub hiljem kurjategija kinnipidamisel väga vajalikuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles