Kaarel Tarand: suurem kasu oleks maksude avalikustamisest

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Toomas Huik

Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand leiab, et kõikide palkade või maksutulude avalikustamine aitaks küll vältida suurt palgalõhet meeste ja naiste vahel, kuid ebavõrdsuse vähendamine peab alguse saama siiski tööandja peas.


Euroopa Komisjoni uuringu järgi on Eestis meeste ja naiste palkade erinevus 30 protsenti. Ühe võimalusena lõhe ületamisel on pakutud kõikide palkade avalikustamist.

Kaarel Tarand oli nõus, et kui kõigi palgad on avalikud, siis see aitab õiglust saavutada. «Siis muutub asi konkreetseks, ega ole enam ümmargune statistikajutt,» ütles ta.

Asja võib Tarandi hinnangul vaadelda ka nii, et avaldamisele tuleksid makstud maksud. Ainult palkadest rääkimine seab inimesed ebavõrdsesse olukorda, sest paljud elatuvad ettevõtlustulust- nad saavad lisaks palgatulule muid tulusid. Maksude pealt on näha, kas teenivad rohkem mehed või naised.

Tehniliselt oleks palkade avalikustamine väga lihtne, sest kõik legaalsed sissetulekud on riigil teada. «Sealt edasi on üks klõps. Juriidilistest peensustest ma ei oska rääkida, et mis on era- ja isiklik saladus,» ütles Tarand.

Tema sõnul ei aitaks avalikustamine aga selle vastu, et ühiskonnas on säilinud teatud stereotüübid meestetööde ja naistetööde kohta. «Ja niinimetatud naistetöid tehakse sektorites, kus palgatase on üldiselt madalam- näiteks teeninduses. Selle vastu ei aita ükski avalikustamine.»

Tarand märkis, et ebavõrdsuse vähendamisel on küll väline sunnijõud abiks, kuid põhiline muutus peaks toimuma tööandja peas. «Kui tal on vaja tööjõudu palgata, siis ta palkamisel soolist argumenti oma peas ei käsitleks.»

Kõige paremini aitab tööalase ebavõrdsuse vastu Tarandi sõnul pikas perspektiivis aga see, kui töö usaldatakse täielikult masinate hoolde ja inimese osaks jääb elust rõõmu tundmine. «Me ei ole sündinud ja loodud selleks, et teha palehigis rasket ja vähetasuvat tööd, vaid inimeseks olemise eesmärk on teine.»

Kaarel Tarand avaldas aasta eest Sirbis arvamust, et ajakirjanike ja ajakirjandusjuhtide palgad võiksid olla avalikud, sest alles see annab õiguse kritiseerida avaliku sektori palkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles