President võttis Tuiksoolt, Kangurilt ja Annuselt teenetemärgi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahetuse kohtuistung ringkonnakohtus.
Maadevahetuse kohtuistung ringkonnakohtus. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Maadevahetuse kriminaalasjas pistise võtmises lõplikult süüdi jäänud Ester Tuiksoo ja Kalev Kangur ning pistise andmises süüdi mõistetud ettevõtja Toomas Annus jäävad presidendi tänase otsusega ilma neile aastate eest antud riiklikust teenetemärgist.

Teenetemärkide seadus näeb ette, et kui on jõustunud kohtuotsus, millega inimene on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises, võib president otsustada temalt teenetemärgi ära võtta.

President Toomas Hendrik Ilves võttiski täna allkirjastatud otsusega Tuiksoolt ja Annuselt ära Valgetähe III klassi teenetemärgi, mis anti neile 2006. aastal. Kangur jääb otsuse kohaselt ilma 2004. aastal saadud Valgetähe IV klassi teenetemärgist. Kõik nad peavad oma teenetemärgi tagastama presidendi kantseleile, mis jätab need oma seifi hoiule.

«Presidendi otsuse kohta teenetemärk ära võtta saadab presidendi kantselei isikule kirja ja vajadusel meeldetuletusi,» ütles presidendi kantselei pressiesindaja.

Maadevahetuse kriminaalasjas pistise võtmises süüdi mõistetud Villu Reiljan jäi 2002. aastal saadud Riigivapi IV klassi teenetemärgist ja 2006. aastal saadud Valgetähe II klassi teenetemärgist ilma juba 2010. aastal, mil riigikohus mõistis ta pistisega seotud süütegudes lõplikult süüdi Rävala kinnistu süüasjas.

Varem on president 2009. aastal teenetemärgi ära võtnud Herman Simmilt, Risto Mikael Teinonenilt ja Aivar Otsaltilt ning 2013. aastal Jaan Aitajalt.

Presidendi kantselei pressiesindaja ütles Postimehele, et seni on neist oma teenetemärgi tagastanud vaid Aivar Otsalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles