Moedisaini üliõpilaskandidaat: süda puperdab

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülikoolides korraldatakse neil päevil sisseastumiseksameid. Postimees käis Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonnas eksameid kaemas.

«Minu tungiv palve on, et laske neil olla rahulikult,» manitses joonistamisstuudio juhataja Ülle Marks eksaminande mitte segama, kui Postimees küsis luba joonistavate üliõpilaskandidaatidega vestelda.

Kolmandal korrusel peeti vestlusi eksamikomisjoniga ning teisel korrusel tegid kunstiakadeemia bakalaureuseõppe moedisaini eriala kandidaadid praktilisi töid, visandasid modelli, kes iga 15 minuti tagant poosi võis vahetada.

«Esimene voor oli portfooliovoor ja koduülesanded,» selgitas Ülle Marks, nii et kõik kandidaadid praktiliste töödeni ei jõudnudki. Kõikide erialade peale kokku esitas akadeemia bakalaureuseõppesse minekuks avalduse 646 noort.

Et kunstiakadeemial endiselt uut maja ei ole, peetakse erinevate erialade sisseastumiskatseid kuues kohas üle linna: Estonia puiesteel, Kiriku platsil, Pikal, Raja ja Suur-Kloostri tänaval ning Balti Filmi- ja Meediakoolis.

EKAsse moedisaini õppima ihkav Cärol Ott kirjeldas sisseastumise katsete protsessi järgmiselt: «Kõigepealt anti meile kodused tööd, pidi kirjutama essee ja koostama viieosalise kollektsiooni. Nüüd teeme kohapeal erialaülesandeid,» rääkis ta.

«Päris pingeline. Süda puperdab. Olen väga närvis,» sõnas Ott, kui joonistamisülesandest pausi pidades vahepeal komisjoniga vestlema suundus.

Teise ja kolmanda korruse vahel, vestluselt tagasi joonistamisruumi, liikles samuti potentsiaalne moedisaini tudeng Vera Lustina. «Ma juba ühe tööga hilinesin, vähe aega on,» ütles ta. «Ma olen siin juba mitu aastat õppinud, seepärast ei olnud vestlus selline nagu teistel,» lisas Lustina kiirustades.

EKA sisseastumiskatsed vältavad reedeni, samal ajal teevad katseid ka teistesse ülikoolidesse kandideerijad.

Tallinna Ülikoolis algavad sisseastumiskatsed homme. Tallinna Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Merit Paisti sõnul on selle kooli bakalaureuseõppesse laekunud 6928 avaldust ning sisseastumiseksamid on kohustuslikud kõikide erialade puhul, välja arvatud matemaatika ning inglise keel ja kultuur.

Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtu spetsialisti Barbara Hein ütles, et seal koolis said sisseastumiseksamid alguse juba eile ning kestavad homse õhtuni. Bakalaureuseõppesse tuli taotlusi kokku 4931.

Tartu Ülikooli sisseastumiseksamid said akadeemilise testiga samuti alguse eile. Sinna tahab bakalaureuseõppesse pääseda 7519 noort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles