Eesti meremehed sattusid Senegali rannikul merehätta

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meri Dakari sadama lähedal.
Meri Dakari sadama lähedal. Foto: AP / Scanpix

Eestist pärit meremehed sattusid selle nädala alguses puksiirlaevaga Lääne-Aafrikas Senegali ranniku lähedal merehätta, laeva vöör on täitunud veega, joogivesi on lõppemas ja meeskond on pidanud tagasi tõrjuma kohalikke rüüstajaid.

Kaks soomlast ja kolm eestlast sõitsid 23. juunil Libeeriasse, et toimetada Soome ettevõttele Raumacata kuuluv puksiirlaev Riiga, kirjutab Iltalehti.

Foto: Ekraanitõmmis

Laev asus Libeeriast teele 2. juulil. Lääne-Sahara ranniku lähedal sattus laev tormi kätte, alus sai kahjustada ning puksiirlaeva vööriosa täitus veega. Meeskond kavatses sõita Kanaari saartele, et laev parandada, kuid teistelt alustelt saadud info kohaselt jäi tee peale veelgi suurem torm. Seetõttu otsustas meeskond pöörduda tagasi laeva parandama Senegali pealinna Dakari sadamasse.

Viie tunni pikkuse teekonna kaugusel Dakarist tabas laeva elektrikatkestus ning kõik navigatsioonisüsteemid lakkasid töötamast. Magnetkompassi abil õnnestus meeskonnal siiski Dakari sadama lähedale jõuda.

Laeva turvasüsteemid ei tööta ning kajutid on elamiskõlbmatud, kuna need on poolenisti täitnud veega. Laeval puuduvad pumbad, mille abil vesi aluselt välja saada.

Soomlasest meeskonnaliikme sõnul üritasid kohalikud elanikud eile päeval tulla väikeste alustega laeva rüüstama, kuid meeskonnal õnnestus nad eemale tõrjuda.

Soomlasest meeskonnaliige helistas Soome välisministeeriumisse ja palus abi, et Dakari sadamast saadetaks laevale loots, kes aitaks aluse sadamasse toimetada. Soome välisministeeriumi esindaja ütles Iltalehtile, et juhtunuga tegeleb Soome esindus Nigeeria pealinnas Abujas.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et ministeerium on juhtunust teadlik ja meremeeste olukorrale üritatakse lahendus leida koostöös Soome välisministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles