India kohus vabastas laevakaitsjad süüdistusest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Lauri Ader ja Roman Obeltšak (paremal) 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Meeste taustal on hotell Shelter, kus nad pärast vanglast vabanemist elama hakkasid.
Laevakaitsjad Lauri Ader ja Roman Obeltšak (paremal) 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Meeste taustal on hotell Shelter, kus nad pärast vanglast vabanemist elama hakkasid. Foto: Tairo Lutter

India kohus otsustas tagasi lükata Eesti kodanikest piraaditõrjelaeva meeskonnaliikmete vastu esitatud süüdistuse.

Välisministeeriumile teadaolevalt langetas India Chennai kohtu kohtunik otsuse, milles leidis, et piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio kõigi meeskonnaliikmete suhtes esitatud süüdistustel illegaalses relvaveos ei ole alust. Ainsana ei puuduta otsus laeva kaptenit, teatas välisministeerium.

Meeskonna kaitsjad tutvuvad kohtuniku otsusega, millest tulenevalt selgub edasine tegevus.

Välisminister Urmas Paet väljendas heameelt kohtuniku otsuse üle. «Samas selgub loodetavasti lähiajal, kas see otsus kaevatakse edasi. Välisministeerium on igal juhul valmis abistama Eesti kodanikke kojupöördumisel, kui selleks lõpuks võimalus avaneb,» lisas ta.

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

India võimud esitasid mullu 30. detsembril laevakaitsjatele süüdistuse ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

India Tamil Nadu osariigi kohus otsustas 26. märtsil vabastada laevakaitsjad kautsjoni vastu. Vabadusse pääsesid nad 5. aprillil, kuid nad pidid jääma Chennaisse ja ennast kaks korda päevas politseijaoskonnas registreerima.

22. aprillil arutas Tamil Nadu ülemkohus Madurais laevakaitsjate vastu esitatud süüdistustest loobumist. Mingit otsust ei tehtud ning arutelu pidi jätkuma juuni alguses, kuid kuna riiklik süüdistaja ei  ilmunud kahel korral kohtuistungile kohale, lükati see edasi. Kauaoodatud istung leidis viimaks aset 24. juunil ning kohtunik võttis siis otsuse langetamiseks lisaaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles