Selle suve staar

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuude ja lõhnavate jasmiinide keskel: Umami õu mahutab sada sööjat, maja teisel korrusel on söögituba ka lastega peredele.
Õunapuude ja lõhnavate jasmiinide keskel: Umami õu mahutab sada sööjat, maja teisel korrusel on söögituba ka lastega peredele. Foto: Britt Rosen

Elegantne juugendvilla valgete tubade, avatud köögi, Skandinaavia teise ringi disainmööbli ja vanast parketist söögilauaplaatidega, suur aed õuna­puude, jasmiinide, kaminanurga ja sada sööjat mahutavate laudadega – see on justkui mingi hästi peidetud suveidülli salasopp Tallinnas Mustamäed ja Õismäed ühendava ristmiku serval kõrge aia taga.

Tegelikult on see Umami restoran, kogenud ja kirglike restoranimeeste, Leiva-Aia-Resto tegijate Kristjan Peäske ja Janno Lepiku uus ettevõtmine, mis kogus kuulsust juba enne avamist ja kus iga maitsekütt võiks sel suvel ära käia. Kui aegsasti koha reserveerite, pääsete löögile.

Teenindajaid saalib seal laudade vahel palju, nad on naerused, hoogsad ja oskavad jagada häid soovitusi, mis pole Eestis ikka veel just igapäevane nähtus. Maja enda õllele, kiidetud Hopsterile, eelistame Austria rõõsat ja särtsakat Zweigelti roosat veini. Muide, erilisemad hedonistid saavad seal tellida ka väikeses pudelis šampanjat.

Eesti köök on menüüs oluline märksõna, kuid veel tähtsamad on maitserikkus, hooaeg ja kvaliteet. Meie meeled ei saa suurele suvele vastu ning eelroaks valime ahjus küpsetatud värske kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega suitsuforelli (6,90 eurot). Forell maitseb nooblilt, selle kaaslased varajasest kartulist vahuse kastme ja pannisooja roheliseni on parimad, mida tahta.

Part olla Umamis linna parim – «Ongi,» ütleb pardisöömise kogemusega kaaslane, kui pardifilee seene-kartulisalati ja punaveinikastmega (12,90 eurot) maitstud saab. Katkine koha ehk ahjus küpsetatud kohafilee tomati ja anšoovisepestoga (12,90 eurot) on kerge ja mahlakas suvesuutäis, kus omal kohal ehteestilik tillipuiste, tomat ja sibularõngad.

Kokku tuleb eriline maitsekokteil, mille saladus peitub ilmselt ka pestos – aga ju see ongi too umami ehk viies põhimaitse, mille fluidumit aimub ka retrolikest pannikuumadest sõrnikutest jäätise ja kirsikompotiga (4 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles