Joodikute lemmikpingid viiakse ära

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku elaniku Margarita arvates oleks tulnud pingid alles jätta ja hoopis joodikud ära viia.
Kohaliku elaniku Margarita arvates oleks tulnud pingid alles jätta ja hoopis joodikud ära viia. Foto: Erik Prozes

2012. aasta sügisel laskis Tallinna Kesklinna valitsus Uue Maailma asumisse ja Lastekodu tänava kanti paigaldada kokku enam kui kümme pargipinki, millest osa on nüüdseks ära viidud, sest nendel võtsid koha sisse alkoholilembelised kodanikud, kes oma käitumisega teisi inimesi häirisid.

Uues Maailmas pandi tänavate äärde kuus pinki. Pingid pandi kahekaupa Planeedi ja Koidu tänava nurgale ning Videviku 14 ja Koidu 85 elamute juurde. Veel kuus pinki paigaldati keskturu lähedusse, sealhulgas Lastekodu tänavale.

«Jälgisime üldist pilti, et kus inimesed liiguvad, kohtuvad ja omavahel suhtlevad. Samuti konsulteerisime kohaliku asumiseltsiga ja vaatasime alusplaane, et maa sees ei oleks mingeid trasse,» selgitas Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner tookord pinkide asukohtade valikut.

Hiljuti viis linnaosavalitsus aga kaks pinki Planeedi ja Koidu tänava nurgalt ära, sest lakkamatult saabus kaebusi seal kogunevate agressiivsete, lärmakate ja möödujaid tülitavate alkoholi tarvitanud inimeste kohta.

«Kaebusi laekub juba paar aastat. Et joodikud istuvad ja häirivad kaaslinlasi ning seal ka kakeldakse. Niipea kui ilmad vähegi soojaks läksid, hakkas jälle kaebusi tulema. Joodikud tülitasid möödujaid, jaurasid ja karjusid ja sellega kaasnes öörahu rikkumine. Inimesed on öelnud ka seda, et politsei ei jõua sinna kohale ega sekku piisavalt,» ütles Palsner Postimehele.

«Vaadates seda asja uue korrakaitseseaduse valguses, mille kohaselt on avalikus kohas alkoholi tarbimine lubatud, on politseil raskem seal korda tagada ja nii otsustasimegi need pingid sealt ära viia,» lisas ta.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Ilmar Kahro vaatas läbi kõik teated, mis on alates 2012. aasta sügisest politseile Koidu ja Planeedi tänavalt saabunud, ning leidis, et kõnealuse koha kohta on vaid üks kaebus. Teatati rahurikkumisest tänaval ja tol korral viidi keegi sealt kainenema.

Küll aga on arvukalt teateid joomingutest, lärmist ja öörahu rikkumistest ühest Planeedi tänava majast. Need on kõik tehtud külmal ajal. «Võib-olla ongi tegemist ühe ja sama seltskonnaga, kes talvel koguneb kusagil korteris ja soojal ajal kolib õue pinkidele,» arvas Kahro.

Uue Maailma tänavatel teisi häirivatest joobes inimestest politseile teatatud ei ole. «On tulnud teateid elamutes esinenud öörahu rikkumistest, kus häiriti naabreid. Ja Uue Maailma puhul torkavad silma veel teated tänavale pargitud autodest, kust kostab öösel valju muusikat,» ütles Kahro.

1. juulil jõustunud uus korrakaitseseadus, mis lubab avalikus kohas alkoholi tarbida, ei tähenda Kahro sõnul aga sugugi seda, et igaüks võib nüüd tänaval juua ja lärmata, nii palju kui lusti on.

«Alkoholi tarvitamine on lubatud, aga teiste inimeste häirimine on keelatud,» ütles Kahro. Ta lisas, et ilmselt toovad lõpliku selguse sellesse teemasse esimesed kohtulahendid. «Seadus ei sätesta kuigi täpselt, et mis on häirimine ja mis mitte. Siin tuleb ära oodata esimeste kohtulahendite jõustumine, mis paneb selged piirid paika nii inimeste kui politsei jaoks,» arvas Kahro.

Planeedi tänaval asunud pingid viis Kesklinna valitsus umbes kilomeetri kaugusele. «Nende pinkide uueks asukohaks valiti Asula tänava pikendus, kus on palju jalutajaid ja rulluisutajaid ning mida mööda liiguvad inimesed Lilleküla staadionile. Nii panimegi need pingid meie hooldada oleva teemaa äärde. Igal juhul on väga kahju, et nii läks. Aga loodame, et uues asukohas täidavad need pingid oma eesmärki,» ütles Palsner.

Ka Keskturu lähedale paigaldatud pinkidest tuli neli tükki ära viia, sest sealgi muutusid need napsimeeste kogunemispaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles