Eestlased jahivad Bangui öö varjus püssimehi

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ucatexi baasi ümber valdavalt kristlastega asustatud alal jalgsipatrulli teinud Eesti sõdureid saatsid     pidevalt neid tervitada tahtvad lapsed ning nii mõnigi tee oma maja ees või teeserval seisev täiskasvanugi hüüdis neile prantsuse keeles nii «Tere! Kuidas läheb?» kui ka «Aitäh!».
Ucatexi baasi ümber valdavalt kristlastega asustatud alal jalgsipatrulli teinud Eesti sõdureid saatsid pidevalt neid tervitada tahtvad lapsed ning nii mõnigi tee oma maja ees või teeserval seisev täiskasvanugi hüüdis neile prantsuse keeles nii «Tere! Kuidas läheb?» kui ka «Aitäh!». Foto: Kristel Maasikmets

EUFORi sõdureid saadavad kohalike rõõmsad tervitused, tusasemaks kisub toon vaid siis, kui neid kahtlustatakse Prantsuse «Sangarisi» esindamises.

Kui Kesk-Aafrika Vabariigis teeniva ESTP­LA-18 rühmaülemalt kapten Tanel Rattistelt küsida, milline tööülesanne kõige huvitavam on, lähevad tema silmad rõõmsalt põlema ja ta vastab hetkegi mõtlemata: «Kindlasti öised patrullid.»

Need kujutavad endast omamoodi vereta jahti. Üksus läheb ööpimeduses ELi rahuvalvemissiooni EUFOR RCA vastusalale ehk Bangui 3. või 5. kvartalisse vaatama, ega seal juhtumisi liigu moslemite ehk Séléka või kristlaste ehk anti-balaka relvastatud jõuke, kes võiksid teiseusulistele kurja teha. Eestlastel on öövaatlusseadmed, mille abil nad näevad kõike ja saavad võimalikud pahalased kotti püüda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles