Teadlased pakkusid Tallinna lahe haisuprobleemile mitu lahendust

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajuvee väljalasketoru Russalka juures.
Sajuvee väljalasketoru Russalka juures. Foto: Toomas Tatar

Eile tutvustasid keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ja Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi (MI) esindajad Tallinna lahe uuringu tulemusi, mis pakub lahendusi rannikuääre ebameeldiva lõhna ärahoidmiseks.

Ebameeldiva haisu põhjustajateks on nn vetikamattide tekkimine meres – need rannas lagunevad ja haisu tekitavadki. Konkreetselt puudutab see Russalkast kuni Meriväljani ulatuvat piirkonda.

«Vetikamattide tekkimise põhjuseks on sademevee välja­laskudest ja Pirita jõest tulev toiteaineterikas vesi. Küllaltki paksud matid moodustuvad vahetult väljalaskude juurde ning ei ole eriti ulatuslikud – 500–1000 ruutmeetrit. Vetikamatid hakkavad lainetega liikuma, sest need pole eriti tugevalt põhja küljes kinni juba sellel põhjusel, et see põhi allub väga suurele lainekoormusele,» selgitas TTÜ MI vanemteadur Ants Erm. Erm lisas, et kõige rohkem vett ja toitaineid tuleb Pirita jõest – 2012. aastal tuli sealt üle 90 protsendi veest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles