Täna Postimehes: politsei kandis riskipered registrisse

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 22. märtsil leiti Tamsalus terviserajalt vägivallatundemärkidega 15-aastase Maryli surnukeha.
Mullu 22. märtsil leiti Tamsalus terviserajalt vägivallatundemärkidega 15-aastase Maryli surnukeha. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Politsei on kandnud riskiperede registrisse 14 000 isikut, kellest 2000 on last ning registri loomise peamisi eesmärke on jõuda võimalikult kiiresti täiskasvanute süül ohtu sattunud lapsi aitama.

Kodanik pöördus ühest Põhja-Tallinna korrusmajast politsei poole teatega, et naaberkorteris haiseb hirmsasti. Kui politsei kohale läks, leiti kõikvõimalikku träni täis korterist pappkarpide vahelt kardina tagant võrevoodi neljaaastase lapsega. Laps nägi välja kui kaheaastane ja ei osanud isegi kõndida.

Naabrid ei olnud last kunagi näinud, seda enam, et naabrid olid ka aastate jooksul vahetunud. Politseinikud tõdevad ohates: kui üks naaber poleks lõpuks haisu peale helistanud, võinuks laps sinna surragi ja keegi poleks teda avastanud. Kui selle pere kohta oligi kusagil politsei andmebaasides varasemaid teateid, olid need tohutusse andmemahtu kadunud.

See juhtum on umbes viie aasta tagune ning politsei ja lastekaitsjate koostöö on selle ajaga paranenud. Politseinikud kinnitavad, et nii raskeid juhtumeid tuleb harvem ette.

Samas teavad nii politseinikud kui ka lastekaitsjad paratamatust: isegi väga hästi arenenud lastekaitsesüsteem ei suuda niisuguseid erakordseid ja traagilisi juhtumeid päriselt välistada. Umbes samalaadsest mõne aasta tagusest juhtumist on Postimehele rääkinud isegi viimseni timmitud rikka sotsiaalsüsteemiga Põhja-Norra lastekaitsjad.

Viimati vapustas Eesti avalikkust jõhker 15-aastase Saaremaa tüdruku mõrv Tamsalus, kus hoolimata korduvatest pöördumistest politsei poole, jäi tüdruk abita.

Loe edasi kolmapäeval Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles