Vitsut sünnitoetuste arutamiseks volikogu kokku ei kutsu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna volikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsut õiguskantsleri neljapäeval tehtud laste sünnitoetuste teemalise ettepaneku arutamiseks linnavolikogu erakorralist istungit kokku kutsuda ei kavatse.

«Ega me nüüd õiguskantsleri iga ettepaneku arutamiseks ka volikogu erakorraliselt kokku kutsuma ei hakka,» ütles Vitsut BNS-ile. Samas kinnitas Vitsut, et õiguskantsler saab oma kirjale kindlasti vastuse. «Me analüüsime seda ettepanekut ja anname õiguskantslerile ka vastuse.»

Vitsut nentis, et kui õiguskantsler peaks oma nõudmistes lõpuni minema, siis tuleb Tallinnal ilmselt laste sünnitoetuste maksmisest loobuda. «Tallinn ei saa hakata kõigile Eesti lastele sünnitoetust maksma,» nentis Vitsut.

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul kohtleb Tallinn lapsi sünnitoetuste määramisel põhjendamatult ebaõiglaselt. Teder saatis neljapäeval Tallinna linnavolikogule ettepaneku viia määrus, mille alusel määratakse lastele sünnitoetust, kooskõlla seaduste ja põhiseadusega.

Õiguskantsleri hinnangul kohtleb volikogu määrus põhiseadusevastaselt ebavõrdselt lapsi, kelle vanematest ainult üks on lapse sünni hetkel rahvatikuregistri andmetel Tallinna elanik, võrreldes lastega, kelle mõlemad vanemad on lapse sünni hetkel rahvastikuregistri andmetel Tallinna elanikud.

Määruse kohaselt määratakse lapse sünnitoetus lapse vanemale tingimusel, et mõlemad lapse vanemad on rahvastikuregistri andmetel Tallinna linna elanikud enne lapse sündi ning vähemalt üks lapse vanematest on rahvastikuregistri andmetel elanud Tallinnas vähemalt aasta enne lapse sündi. Laps peab rahvastikuregistri andmetel olema Tallinna linna elanik sünnist alates ja elama toetuse taotlejaga samal aadressil.

Õiguskantsler tõdes, et kohalik omavalitsus ei saa sotsiaaltoetuste saamiseks kehtestada meelevaldseid tingimusi ega kohelda isikuid sotsiaaltoetuse saamisel ebavõrdselt ilma mõistliku ja asjakohase põhjuseta. «Laste ebavõrdset kohtlemist sünnitoetuse maksmisel ei saa õigustada eesmärgiga tagada mõlema lapsevanema tulumaksu laekumise Tallinna linna eelarvesse,» teatas Teder.

Õiguskantsler palus Tallinna linnavolikogul 20 päeva jooksul arvates ettepaneku saamisest teatada, kuidas ettepanekut täidetakse.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas teatas oma vastuses, et ei pea õigeks õiguskantsleri seisukohti seada kohalikule omavalitsusele tingimusi, kuidas määrata riiklikest õigusaktidest mittetulenevaid kohustusi laste sünnitoetuse määramisel.

«Tallinn maksab laste sünnitoetust oma eelarvesse laekuvatest tuludest, mitte riigipoolsetest eraldistest ja kui õiguskantsler nõuab, siis me oleme sunnitud toetuse maksmisest loobuma,» teatas Aas.

Aasa sõnul on tingimuse eesmärgiks lisaks vältida olukorda, kus lapse sünnitoetust küsitakse erinevate vanemate järgi mitmest omavalitsustest, mida võimaldaks olukord kui vanemad on registreeritud erinevates omavalitsustes, kus makstakse lapse sünnitoetust.

Taavi Aasa hinnangul on siin tegemist põhimõttelise küsimusega, kas kohalikel omavalitsustel on õigus otsustada oma piirkonna elanike toetuste üle või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles