Reformierakond rebis Keskerakonnast euro toel ette

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui viimaste kuude jooksul on Reformierakond ja Keskerakond parteide populaarsustabelis vaheldumisi esikohta hoidnud, siis juunis rebis oravapartei selgelt ette. Nende tuules pole suutnud oma populaarsust kergitada ka Isamaa ja Res Publica Liit.



Täpselt aasta tagasi oli seis Reformierakonna ja Keskerakonna vahel vastupidine: siis toetas Edgar Savisaare juhitud parteid 20 ja Andrus Ansipi juhitud parteid 15 protsenti valijatest. Praegune seis 21:15 on Reformierakonna kasuks, selgus Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitlusest.

Turu-uuringute ASi tegevjuht Tõnis Stamberg tõdes, et Reformierakond võib seda uudist kuuldes küll rõõmust hõisata, sest euroraha tuules on neil õnnestunud väga edukalt tippu tõusta ja sinna püsima jääda. «Kui eurole oleks tulnud «ei», siis oleks see olnud nende selge läbikukkumine,» pidas Stamberg eurovõitu Reformierakonna peamiseks trumbiks.

Ta lisas, et nagu palju sotsioloogid-analüütikud varem on väitnud, kipub ka selle uuringu järgi kinnitust saama tõsiasi, et Eestis tekib neljaparteisüsteem ehk tugevamad jäävad ellu. Kaks tugevamat jäävad teineteisele vastanduma ning sotsid ja IRL võitlevad oma positsiooni eest.

Oravate värbamiskampaania

Reformierakond on viimastel kuudel teinud kogu Eestis ka aktiivset erakonda värbamise kampaaniat, mis jätkub sügiseni. Seegi on neid rahva silmis enam pildil hoidnud.

Erakonna peasekretär Kristen Michal pakkus, et suur toetus on seotud usaldusega oma riigi tegevuse ja iseenda tuleviku suhtes.

«Tööd on korralikult tehtud»

«Kriitilistel aegadel käitus valitsus tervest mõistusest lähtuvalt ning Eesti rahvas kindlasti hindab seda,» arvas Michal. «Usun, et inimeste jaoks on olulised ka tehtud või plaanitavad struktuursed reformid hariduses ja majanduses, mis kriisi taandudes loovad hea baasi, millest riigi ja rahvana edukalt edasi mina.»

Ta tõdes, et kui 13. juulil tuleb lõplik kinnitus meie eurokõlblikkuse kohta, siis tuleb tööga edasi minna. «Alternatiiv on ka väga selgeks saanud – rahanduslikus mõttes Põhjamaade Kreeka on meil siinsamas, Keskerakonna juhitavas Tallinnas ka kurvalt nähtaval,» suskas ta praeguse peamise konkurendi aadressil.

IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna tõdes, et euro-hurraa on tõesti läinud rohkem Reformierakonna kontole. «Üldiselt on kõikumised aga väiksed ja trende ei saa praegu välja tuua,» leidis Tsahkna.

«Teeme oma tööd edasi ja kui vaadata koalitsioonile kokku antud toetusprotsenti, siis on see tunnustuseks, et tööd on korralikult tehtud.» IRLi viimase aja võiduks pidas ta tööd monopolide ohjeldamise seadusega.

Kommentaar

Tõnis Stamberg
Turu-uuringute ASi tegevjuht

Viimased kaks kuud on läinud euro tähe all ja Reformierakonna juhtivpoliitikud on kogu aeg tagunud vastu rinda: «Ära tegime!» IRLi eestkõnelejad on euroteemal kuidagi varju jäänud ja Reformierakond on euro väga hästi oma õuele mänginud.

Aasta teine pool läheb valimiste tähe all. Keskerakonnal paanikaks veel põhjust pole, aga kui nad ka järgnevad kuud 15–14 protsendi peal istuvad, siis peavad nad midagi ette võtma.

Rahvaliit on vist omadega õhtul. Aga kui nad võtavad ette suure kampaania Kesk- ja Lõuna-Eestis, siis kukuvad ka vajalikud hääled. Aga nende toetus on siiski nii all, et ega sealt head nahka ei tule.

Sama ka rohelistega, kes pakkusid samasugust uut hingamist nagu Res Publica, kuid inimeste ootust uue ja teistsuguse poliitika suhtes ei täitnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles