Politsei lõpetab KAIRI andmebaasi puhastamise aasta lõpuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Politsei- ja piirivalveamet lõpetab operatiiv- ja jälitustegevust käsitlevat informatsiooni sisaldava andmebaasi KAIRI korrastamise aasta lõpuks, kuigi esialgne tähtaeg oli 1. juuli.

«Andmebaasi korrastamise funktsionaalsuse arendus saab valmis aasta lõpuks. Esialgseks tähtajaks oli arendusele seatud 1. juuli, kuid seoses arendaja põhjustatud ajalise nihkega on selle lõpptähtaega pikendatud,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson BNS-ile.

Ta lisas, et politsei- ja piirivalveamet on korrastanud andmebaasis olevaid andmeid operatiivselt igapäevase töö käigus. «On tõhustatud ka andmebaasi info sisestamise kvaliteedikontrolli, et viia tulevikus miinimumini väärsisestusest tulenevate väärandmete tekkimise võimalikkus,» märkis ta.

Andmebaasi korrastamise vajadusele juhtis möödunud aastal tähelepanu riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon, kes leidis, et osa andmebaasis sisalduvat informatsiooni pärineb ebausaldusväärsetest allikatest ja on kontrollimata, ning tuvastas probleeme ka andmete arhiveerimisel ja kustutamisel.

Erikomisjon osutas, et isikuandmete kaitse seaduse kohaselt on andmetöötleja kohustatud tagama, et isikuandmed on õiged, sulgema mittetäielikud ja ebaõiged isikuandmed ning võtma nende täiendamiseks ja parandamiseks viivitamata kasutusele vajalikud abinõud.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni reformierakondlasest esimees Jaanus Rahumägi on BNS-ile öelnud, et KAIRI andmebaas oma ülesehituses soodustas eelarvamuste teket.

«Kui politsei käsutuses on andmebaas subjektiivsete hinnangutega inimeste kohta, siis tekib uurijal mingi foon inimese kohta. Tegemist on nii-öelda kojamehe juttudega mingite inimeste kohta ja just sellised subjektiivsed momendid me palusime politseil sealt andmebaasist kustutada,» lausus Rahumägi.

Andmebaas KAIRI on osa mahukast politseiasutuste infosüsteemist POLIS ning seda kasutavad politseiametnikud oma igapäevatöös. Erinevatesse turvakategooriatesse jagatud politseiametnikud võivad andmebaasis olevat informatsiooni kasutada üksnes tööülesannete täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles