Sotsid seadsid riigikogu valimisteks naistele 40 protsendi piiri

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed Indrek Saar ja Urve Palo
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed Indrek Saar ja Urve Palo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsid on värskelt oma riigikogu valimiste korda täiendanud nii, et ringkonnanimekirjas ei tohi olla kummastki soost vähem kui 40 protsenti kandidaatidest ning esimene ja teine number peaksid olema erinevast soost, rääkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar Postimehele.

Üleriigilise valimisnimekirja moodustab Sotsiaaldemokraatlik Erakond selliselt, et iga kümne kandidaadi kohta peab olema vähemalt 40 protsenti mõlemast soost inimesi.

«Ideaalis oleks muidugi täpselt pooleks, aga elus on ikka mingeid olukordi, kus täpselt pooleks välja ei mängi,» lisas Saar. Iga kolmas riigikogu liige Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast on juba praegu tema sõnul naissoost.

«Ka kohalikes somavalitsustes, võib öelda, et meil on naiste esindatus kõige suurem,» sõnas Saar.

«Tänases situatsioonis, kus ei ole kõigile kehtestatud ühtseid reegleid, siis nii, et igas nimekirjas oleks mees ja naine üle ühe, meil küll sada protsenti teha ei õnnestu,» kommenteeris Saar, kuid lisas et sooliselt võrdne esindatus riigikogus on nende jaoks väga oluline teema.

«Lõppeesmärk on ikkagi valimised võita, mis annaks meile võimaluse selle teemaga laiemalt tegeleda,» ütles Saar. Kehtestades ainsa erakonnana niinimetatud triibulised nimekirjad vähendaks tema sõnul nende konkurentsivõimet.

«Kui me üldist seisu vaatame, siis neid naisi, kes on valmis riigi tasandil poliitikasse tulema, on paraku vähem kui mehi. Üksinda selliste nimekirjade rakendamisel paneks me ennast viletsamasse situatsiooni,» selgitas ta.

Saar rääkis, et nende erakond on pakkunud välja võimalust teha ühtse kokkuleppe alusel kõikide parteide valimisnimekirjad triibuliseks, aga koalitsioonipartner on selles küsimuses tema sõnul oluliselt konservatiivsem kui sotsid.

Soovoliniku üleskutse

Eile saatis võrdõiguslikkuse volinik Mari-Liis Sepper välja pressiteate, kus kutsus erakondi üles naiste osakaalu valimisnimekirjades suurendama ja nende positsiooni tõstma. «Riigikogu liikmete seas on aastatel 1992-2014 meeste osakaal olnud 78-90 protsenti, naiste osakaal on jäänud vaid 10-22 protsendi vahemikku.»

Sepper lisas, et kõik riigikogu erakonnad on 2012. aastal kirjutanud alla koostöömemorandumile, milles poliitikud nägid naiste madala esindatuse probleemi lahendusena triibulisi nimekirju.

«2015. aasta valimisteks nimekirju koostades ei tohiks erakonnad unustada oma lubadust seada sisse uus hea poliitiline tava asetada nais- ja meessoost kandidaadid nimekirja vaheldumisi,» teatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles