Madalates kaevudes on hakanud vett nappima

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Põlvamaa Krootuse küla kaevu küljes palub naabritel vett mitte võtta.
Silt Põlvamaa Krootuse küla kaevu küljes palub naabritel vett mitte võtta. Foto: Erakogu.

Lumevaese talve ja kuiva suve tõttu on mitmel pool Eestis salvkaevud kuivale jäänud, viimati oli selline probleem kümme aastat tagasi.

Põhjavee tase on madal, vett kaevus ei ole,» kurtis Veronika Teder (69) Põlvamaalt Krootuse külast. «Meil on siin suvila piirkonnas ühistu kaev, mida kasutab peale minu veel neli peret.» Seitsme meetri sügavune salvkaev on 28 aastat vana ja selle aja jooksul on vesi ainult ühel korral ära kadunud, seda umbes kümme aastat tagasi. «Kaevust võtame joogi vee, tarbe vesi tuleb järvest. Praegu aga on kaev kuiv ja sogane, mistõttu peame joogi vee poest tooma,» rääkis Teder, kes esialgu arvas, et viga on milleski muus.

«Tekkis küsimus, et kui me kaevu nii vähe kasutame, miks siis vett kätte ei saa. Arvasin, et äkki on pumba tihend läbi,» lausus ta.
Naabrimees tuli asja kaema ja siis selgus, et vett pole põhjas ollagi. «Algul ei võta üldse pumpa taha, alles pärast kümmet pumpamis korda hakkab aega mööda midagi tulema, kuid vesi on sogane, mudaga segamini,» tõdes Teder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles