Sinimägede kokkutulek on tänavu tavapärasest pidulikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel täna toimuv Sinimägede kokkutulek on tavapärasest pidulikum, kuna lahingutest möödub 70 aastat.

20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide ühingu juhatuse esimees Mauri Kiudsoo ütles, trepp mäe otsa on ääristatud 70 sinimustvalge lipuga.

Kiudsoo sõnul tundus talle ürituse alguses, et kohale tuleb tavapäraselt palju rahvast. Kahe telekanali Zvezda ajakirjaniku kinni pidamist kommenteerides tundis ta siirast heameelt selle üle, et Eesti politsei ametiasutused niivõrd head tööd teevad.

Kiudsoo sõnul oli üritusel kohal ka paar provokaatorit, kellel aga ei õnnestunud üritust segada. «Tegemist on tuttavate nägudega, kes on ka eelmistel aastatel üritanud Sinimägede üritust segada. Avalikkusele nad tuntud ei ole,» lisas Kiudsoo.

Kolonelleitnant Erich Ringeveld meenutas, et 70 aasta eest olid Sinimägedes kõige verisemad lahingud Eesti vabaduse eest. Ta lisas, et 1944. aasta lahingute kahuripauke oli ka Raplamaal kosta. Ringeveld külastab traditsioonilist Sinimägede kokkutulekut esimest korda.

Sinimägede lahingute näol on tegemist ohvriterohkeimate Eesti pinnal peetud heitlustega. Paljudele sõduritele on need mäed ka viimseks puhkepaigaks. Veteranide kokkutulekut on Sinimägedel peetud juuli viimasel nädalal alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles