Arko Olesk: kuumaks valmis

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arko Olesk
Arko Olesk Foto: SCANPIX

See vist ongi see ideaalne rannailm, mida pea kõik meist nagu Godot’d ootavad ja mille võimalikkus Eestis ülejäänud 11 kuud ja kaks nädalat pea uskumatuna näib. Nüüd on see siis käes. Paljud vist naudivad seda. Ent paljud ka mitte. Olgu nad lihtsalt loomu poolest jahedama eelistajad või hakkab kuumus otseselt tervise peale.

See pole ilma üle virisemine, see on tõsine rahvatervise-alane küsimus. On teada, et mis tahes äärmuslik ilm võimendab inimeste terviseprobleeme. Kuumus eriti, ja näiteks hinnatakse, et 2003. aasta Euroopa kuumalaine aitas kaasa 70 000 inimese enneaegsele surmale. Ka Eesti viimase aja kuumalaineid uurides on meie teadlased esialgsetes tulemustes näinud sellega kaasnevat suremuskõvera jõnksu ülespoole.

Seega, päevitajad andestagu mulle, meile kõigile oleks siiski parem, kui kraadiklaasi­näit nii kõrgele ei roniks. Kuid neil päevadel ronib ja kliimaprognoosid ennustavad, et teeb seda järgnevatel aastatel ja aastakümnetel aina sagedamini. Jahedamaks seda enam kuidagi ei keera.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles